Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

М.Константинов: Активна регистрация от 4 април, за да се изчистят списъците

В чужбина има по-малко от 1 милион български избиратели, каза председателят на "Информационно обслужване"

М.Константинов: Активна регистрация от 4 април, за да се изчистят списъците

Снимка: БГНЕС

Aктивната регистрация на парламентарните избори да започне на 4 април, за да се изчистят списъците от така наречените "мъртви души". Това предлага математикът и председател на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов. В ефира на БНТ той обясни, че на 4 април пред урните ще застанат около 3 милиона избиратели и те ще бъдат основата на „младите изчистени избирателни списъци“. Той уточни, че тези списъци не изясняват кой как е гласувал, а кой е гласувал изобщо.

„С тези 3 млн. имена ще се направят актуализирани избирателни списъци и с новите избори ще се добавят имената на други български избиратели, които са гласували“, обясни още Константинов и добави, че в края на 2021 г. може да има около 3,5 милиона имена в един актуализиран избирателен списък. 

Още по темата

Той уточни, че който не попада в актуализирания списък, не се лишава от правото да гласува, а при всеки следващи избори списъкът може да се разширява.

Константинов добави, че има един основен проблем - гласуването на българите в чужбина, защото не се знае какви ще бъдат условията за гласуване във всяка една страна.

Според него трябва да се разкрият секции, където има заявки, както и в консулствата и посолствата, но е възможно тези секции да не бъдат достатъчни. Това са възможностите, които имаме в момента, обясни Константинов. „Спекулира се много с броя на избирателите зад граница - 2 млн., 3 млн. и т.н. Това са абсолютно неверни числа - в чужбина има по-малко от 1 млн. български избиратели“, каза още той.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Дядо герберан му е време за пенсия. Можело значи.

Още от Икономика и политика
Предвижда се сливане на комисии и отделяне на туризма в самостоятелна