IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морските летища с ръст на пътниците още преди края на сезона

Във Варна пътникопотокът се е повишил с 5,4% спрямо миналия сезон до 1 млн. души, а в Бургас - с 7% до над 2 млн.

09:12 | 12.09.12 г.
Морските летища с ръст на пътниците още преди края на сезона

Тази година се наблюдава тенденция към повишаване на пътникопотока през международните летища „Бургас“ и „Варна“.

Три седмици преди края на летния сезон двете морски авиогари отчитат ръст на пътниците, преминали през терминалите им от съответно 7% и 5,4% спрямо периода май-септември на миналата година, научи Investor.bg.

По последни данни на летище "Варна" от началото на месец май до този момент през него са обслужени 999,5 хил. пътници, а през аеропорт „Бургас“ са преминали над 2,06 млн. пътници.

Запазва се тенденцията летищата да посрещат най-голям брой чуждестранни пътници от Русия. Втори се нареждат пътуващите от Германия.

От летище "Бургас" коментират, че от години тенденцията при чуждестранните туристи е почти една и съща и  пътникопотокът предимно е съставен от руснаци и германци. Тази година освен тях значителен е и броят на пътуващите от Англия и Чехия.

Същевременно според официални данни на летище "Варна" тази година се наблюдава и интерес от страна на туристи от Беларус, Литва и Естония.

Двете наши аерогари край морето все още не представят официални данни за обслужените пътници по националности, тъй като летният сезон окончателно приключва в края на септември.

"Очакваме още много чуждестранни пътници и не искаме да се ангажираме с конкретни числа и процентно съотношение за тях", допълват от пресцентровете на летищата.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още