IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират над 170 млн. лв. в летищата във Варна и Бургас през следващите 3 г.*

Рехабилитацията на пистата във Варна ще е един от големите проекти, за който ще бъдат необходими около 40 млн. лв.

09:35 | 08.07.11 г.
Инвестират над 170 млн. лв. в летищата във Варна и Бургас през следващите 3 г.*

Близо 170 млн. лв. ще бъдат инвестирани в летищата във Варна и Бургас през следващите 2-3 години, съобщи главният изпълнителен директор на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД Дирк Шусдзиара, цитиран от БТА.

При изпълнението на различните проекти ще бъдат разкрити около 1500 работни места, допълни той.

Вече са изградени 4 нови самолетни стоянки и нови багажни ленти. Новата административна сграда в Бургас е завършена, а във Варна приключва изграждането на втора ВиК връзка за започва изграждането на нова сграда за нуждите на РВД.

В двата аеропорта ще бъдат изградени нови пътнически терминали. Очаква се капацитетът на новите терминали в Бургас да бъде за 2,7 млн. пътници, а във Варна - за 1,8 млн. пътници.

Рехабилитацията на пистата във Варна ще е един от големите проекти, за който ще бъдат необходими около 40 млн. лева. Очаква се ремонтът да започне след 15 октомври тази година и да приключи до края на февруари 2012 г. През този период летище Бургас ще поема всички полети, а транспортът на пасажерите до Варна ще бъде за сметка на компанията, допълни Шусдзиара.

През първата половина на тази година и на двете летища има ръст на обслужените пътници. В Бургас през аеропорта са преминали 533 392 души, което е с около 20% повече в сравнение с първото шестмесечие на миналата година. Във Варна обслужените пътници са 380 196, като ръстът в сравнение с миналата година е 2%.

Според Шусдзиара разликата в броя на пасажерите на двете летища се дължи на наличната леглова база в комплексите около двата града.

*Новината е актуализирана в 11.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още