IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: Пристанищните синдикати във Варна лъжат

Не е прехвърляна собствеността на първо и второ кейови места на общината, заяви транспортният министър

21:12 | 05.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: вестник &quot;Черно море&quot;</em></p>

Снимка: вестник "Черно море"

Тотални лъжи от страна на синдикатите. По този начин министърът на транспорта Ивайло Московски определи твърденията на пристанищните синдикати във Варна за евентуалното прехвърляне собствеността на първо и второ кейови места на община Варна.

"Има документ, който казва, че не са отпаднали необходимостите от използването на първо и второ кейови места“, подчерта министърът в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Московски дори видя целенасочени действия, който дестабилизират целия сектор.

Смяната на директора на „Пристанище Варна” Московски защити със своето законово право да я направи и дебело подчерта, че няма да позволи кадруването.

По-рано докери, заедно с представители на техните семейства и синдикалисти, излязоха на протест на площада пред пристанище “Варна-Изток” в знак на несъгласие с последните кадрови промени в ръководството на порта.

С викове "Мафия" протестиращите подкрепиха декларация, адресирана до премиера Бойко Борисов и министъра на транспорта Ивайло Московски, с искане за гарантиране и запазване на работните им места и всички социални придобивки.

В нея те настояват още за възстановяването на досегашния шеф Божидар Чапаров и за незабавна оставка на министър Московски и председателя на Съвета на директорите на порта Димитър Атанасов.

Протестиращите искат още и писмена гаранция, че отварянето на териториите на сегашното пристанище ще се случи едва след построяването на нови мощности в срока, фиксиран в Националната програма за развитие на пристанищата - до 2016 г.

Те настояха за диалог с ръководството на пристанището, като в същото време новоназначеният шеф на порта Петър Сеферов, който бе досегашен ръководител на “Варна-Изток”, коментира че лично е потърсил синдикалните организации с искане за среща, която му е била отказана.

Към момента около 200 души работят, като докери само на пристанище “Варна-Изток”. Те се разписват срещу месечно възнаграждение в рамките на 2 000 лв. и нагоре, въпреки че товарно-разтоварителния процес на порта е изцяло механизиран.

По време на днешния протест докерите се опитаха да забъркат и името на частни фирми в проект, който е на община Варна и държавата за отварянето на достъпа на граждани до територията от първо до второ кейови места на порт “Варна-Изток”.

Никой няма да бъде съкратен от „Пристанище Варна” ЕАД, нито една социална придобивка няма да бъде премахната, нито лев от заплатите няма да бъде орязан. Това заяви за вестник “Черно море” председателят на Съвета на директорите на “Пристанище Варна” Димитър Атанасов. Той добави, че дори пристанището има нужда от още хора.

По отношение на превръщането на част от кея в зона за развлечение, Атанасов увери, че това ще се случи едва след като бъдат намерени място и начин мощностите да бъдат преместени на алтернативен терен. Той обясни, че с правителството и местната власт са обсъждани само варианти 1-во и 2-ро кейово място да придобият спретнат и привлекателен вид в специални дни – празника на града, както значими състезания като регатата Тол шипс и др.

Право на министъра на транспорта е да избира ръководството на „Пристанище Варна” ЕАД, подчерта Атанасов и определи новия изпълнителен директор Петър Сеферов като политически необвързан професионалист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още