Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МОСВ направи извънредна проверка на Vera Su заради петно във водата*

Съобщава се, че в района се усеща силна миризма на нефтопродукти

МОСВ направи извънредна проверка на Vera Su заради петно във водата*

Снимка: Министерство на отбраната

Министерството на околната среда е извършило извънредна проверка на заседналия кораб Vera Su, след като в петък е бил получен сигнал от Гранична полиция за петно в близост до него.

Взети са две проби от морските води: едната от ежедневен брегови пункт и една непосредствено до носа на кораба, съобщават от пресцентъра на министерството.

Във взетата проба ясно личи опалесценция на повърхността, а в района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0,147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт.

Още по темата

За резултатите от проверката незабавно е уведомена Изпълнителна агенция Морска администрация. Информацията е предоставена и на Областния координационен щаб.

По-късно в събота стана ясно, че за момента няма замърсяване на района около Vera Su, а установеното вчера мазно петно се е разнесло, съобщи пред медиите директорът на Морска администрация във Варна кап. Валентин Енчев, цитиран от БТА. Той обясни, че е нормално при това време и заливане на целия кораб да се появи подобно петно.

Опасност за кораба винаги има, постоянно се следи неговото състояние и всякакъв план, който се прави с идеята да има прозорец за няколко дни работа, се съставя все по-трудно, но се прави, коментира кап. Енчев. Времето от снощи е много лошо, корабът е заливан постоянно и единственият начин е да се наблюдава от сушата. За изпълнение на плана се изчаква по-добро време, той се променя постоянно, а след лошото време също ще има негова ревизия.

Енчев каза още, че продължава да се отказва от Басейнова дирекция за Черноморски регион във Варна достъп на Морска администрация до резултатите от пробите, мотивът е, че нямали законово основание да знаят, а според него такова право те имат.

По-рано тази седмица стана ясно, че заседналият кораб край Камен бряг не може да бъде спасен. Състоянието му е изключително компрометирано и той вече се води за потънало имущество, стана ясно от направените в понеделник огледи от водолази.

Разглеждат се няколко хипотези за погубване на товара - чрез измиване от морето, разпад на място или депониране на определени места, ако отварянето на люковете не бъде възможно, като те ще бъдат обсъдени с Министерството на околната среда и водите. По думите на директора на Морска администрация капитан Венцислав Иванов до началото на ноември едва ли ще се пристъпи към каквито и да било действия по претоварването на кораба.

*Информацията е актуализирана към 14:20 ч.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Денков: Обсъжда се връщане на всички ученици в клас от вторник