IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ ще изготвя план за действие на болниците при извънредна обстановка

Планът ще включва организацията на работата и финансирането на лечебните заведения

11:19 | 18.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Народното събрание реши министърът на здравеопазването да създаде план за действие за организацията на работата и финансирането на лечебните заведения при извънредна епидемична обстановка.

Решението е част от внесеното проекторешение по исканото от БСП разискване към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно стратегия за подобряване на условията на труд и за финансова компенсация за българските медици. Разискванията бяха инициирани от парламентарната група на „БСП за България“, откъдето се чуха силни критики за начина на функциониране и финансиране на здравната система в ситуация на извънредно положение.

В срок до три месеца министърът на здравеопазването изготвя и внася в Комисията по здравеопазването план за действие за организацията на работата и финансирането на лечебните заведения при извънредна епидемична обстановка. 

В срок до шест месеца министърът на здравеопазването трябва да напарви и представи в Комисията по здравеопазването анализ на дейността на инфекциозните отделения, клиники и болница и да изготви план за ефективното им функциониране при обявена извънредна епидемична обстановка.
Трябва да съхраним лечебните заведения в готовност за евентуално посрещане на предизвикателствата през есента и зимата, каза здравният министър Кирил Ананиев. Той напомни, че извънредната епидемична обстановка постави на изпитание всички здравни системи в целия свят, в това число и нашата.

И заяви, че след първоначалните трудности от коронакризата в първите седмици е намерена необходимата организация и стъпки за осигуряване на нормалното функциониране на здравната система. Предприехме мерки по отношение на предпазните средтва, на апаратурата и техниката, която беше необходима за отделенията, в които се лекуват хората, носители на вируса, изброи Ананиев.

Министърът отново подчерта, че няма да се връщат пари от лекари и болници, получени заради извънредната ситуация. Той каза, че се предвижда действащият в момента механизъм за финансиране на болниците да продължи до 30 септември. Според механизма лечебните заведения получават минимум 85% от средномесечните стойности за дейността си.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още