Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МЗ ще изготвя план за действие на болниците при извънредна обстановка

Планът ще включва организацията на работата и финансирането на лечебните заведения

МЗ ще изготвя план за действие на болниците при извънредна обстановка

Снимка: Getty

Народното събрание реши министърът на здравеопазването да създаде план за действие за организацията на работата и финансирането на лечебните заведения при извънредна епидемична обстановка.

Решението е част от внесеното проекторешение по исканото от БСП разискване към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно стратегия за подобряване на условията на труд и за финансова компенсация за българските медици. Разискванията бяха инициирани от парламентарната група на „БСП за България“, откъдето се чуха силни критики за начина на функциониране и финансиране на здравната система в ситуация на извънредно положение.

В срок до три месеца министърът на здравеопазването изготвя и внася в Комисията по здравеопазването план за действие за организацията на работата и финансирането на лечебните заведения при извънредна епидемична обстановка. 

Още по темата

В срок до шест месеца министърът на здравеопазването трябва да напарви и представи в Комисията по здравеопазването анализ на дейността на инфекциозните отделения, клиники и болница и да изготви план за ефективното им функциониране при обявена извънредна епидемична обстановка.
Трябва да съхраним лечебните заведения в готовност за евентуално посрещане на предизвикателствата през есента и зимата, каза здравният министър Кирил Ананиев. Той напомни, че извънредната епидемична обстановка постави на изпитание всички здравни системи в целия свят, в това число и нашата.

И заяви, че след първоначалните трудности от коронакризата в първите седмици е намерена необходимата организация и стъпки за осигуряване на нормалното функциониране на здравната система. Предприехме мерки по отношение на предпазните средтва, на апаратурата и техниката, която беше необходима за отделенията, в които се лекуват хората, носители на вируса, изброи Ананиев.

Министърът отново подчерта, че няма да се връщат пари от лекари и болници, получени заради извънредната ситуация. Той каза, че се предвижда действащият в момента механизъм за финансиране на болниците да продължи до 30 септември. Според механизма лечебните заведения получават минимум 85% от средномесечните стойности за дейността си.

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември