IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 600 чужди компании имат инвестиционен интерес към България

Европейска компания иска да строи завод за електромобили извън София, потвърди икономическият министър Кирил Петков

16:14 | 06.07.21 г.
<p>
	Министърът на икономиката Кирил Петков показа дипломата си от Харвардския университет заради появили се твърдения за нередности около завършеното от него образование.&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на икономиката Кирил Петков показа дипломата си от Харвардския университет заради появили се твърдения за нередности около завършеното от него образование. Снимка: БГНЕС

В България са получени 602 писма от чужди компании, които са свързани с намерения за инвестиции. Те са за 32 млрд. лева потенциал, но колко от тях ще станат факт, ще видим в бъдеще. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков, който обяви резултатите от инициативата за съревнование между търговските ни представители по света да представят страната ни на външните пазари.

"Аз наистина съм изненадан от броя на получените писма. 602 писма със заявено намерение за инвестиции, за интерес за експортни сделки и за сътрудничество", коментира Петков.

Икономическият министър поясни, че 129 писма са с директни намерения за инвестиции, със заявен интерес са 218, а 255 писма са за сътрудничество. Той допълни, че очакванията му са били за не повече от 300 писма.

„Всичко беше на ниво състезание. Всеки един от търговските ни аташета се състезаваше с другите. Нямаше аташе без писма за намеренията. Не става дума за общи думи, а реални писма, подписани от фирмите, които казват, че имат интерес да инвестират в България", информира министърът.

Петков обясни, че аташетата ни в Германия, САЩ и Великобринтания са изпратили най-много писма с инвестиционни намерения.

Виктор Насър, съветник на Кирил Петков, допълни, че е възможно в нашата страна да се появят нови производства на медицински изделия, системи за улавяне на въглероден диоксид, решения за съхранение на електрическа енергия.

"След като имаме толкова желаещи фирми да инвестират в България, сега трябва да реализираме и голям част от тях да станат реални инвестиции. Още в събота ще можем да обявим една от тях като директна инвестиция в нашата страна. Тогава ще подпишем и меморандум", разкри още икономическият министър и загатна, че намеренията на европейска компания са да строи завод за електромобили извън София.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев смята, че чуждестранните инвестиции могат да се използват като рекламни кампании на България в чужди държави.

"Надяваме се по време на инициативата "Три морета" да установим тесни връзки с инвестиционните агенции на другите държави и да започнем такива сътрудничества, които са от взаимен европейски интерес, за да постигнем по-голяма подкрепа от Европейската комисия. На тази база се надяваме България да стане център в сферата на иновациите и център на автомобилите на бъдещето", заяви Янев.

Служебният министър на икономиката съобщи още, че от осемте големи кредитополучатели на Българската банка за развитие, взели над 1 млрд. лева, шест са изпратили писма, в които посочват, че си плащат заемите и нямат забавяне. Кирил Петков каза, че само от "Благоевград-БТ" АД и "Транспект" АД няма информация.

Министърът за сетен път напомни, че кредитите на ББР са за подпомагане на малките и средните фирми.

„Получаваме сигнали от малки предприятия, че не получават заеми. Министерството на икономиката ще търси отговор за всеки отказан кредит“, увери Петков и даде за пример писмо, в което се твърди, че два месеца е отнело на фирмата да стигне до банката, а после ѝ е отказано формално.

„Министерството е отворено за сигнали, за да насочим капитала на банката по най-правилния начин, каза той и информира, че от днес има разрешение от централната банка заемите от ББР да са с лимит от 5 млн. лева, да са целеви, насочени към малкия и средния бизнес.

Петков осведоми, че в ББР вече работи и одитен комитет, който ще информира принципала в лицето Министерството на икономиката как се отпускат заемите.

Той се похвали, че вече има фирми, получили от целевите заеми с ниски лихви от 2,5% и сред тях е ресторант.

Що се отнася до Държавната консолидационна компания, министърът е категоричен, че дейността ѝ на пазара трябва да се редуцира и за пример даде държавните бензиностанции от които, според него, няма нужда.

Кирил Петков показа дипломата си от Харвардския университет в отговор на въпрос за появили се твърдения за нередности около завършеното от него образование.

„Завършил съм в топ 10% на моя клас, заяви той и благодари и на един своите преподаватели за това, че е бил един от 45-те човека от Харвардския университет, избрани за класа му. – В Харвард се обучавах две години, това е пълната магистърска програма от 2005 до 2007 г. От 900 човека съм бил в топ 90-те студента на моя випуск.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още