Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над половината от здравния сектор е в сивата икономика

Близо 80% от работодателите в бранша смятат, че плащането на по-ниски данъци от реално дължимите е основен мотив за работа в сенчестата икономика

Сивият сектор в здравеопазването надхвърля 50% и по този начин почти достига свръхнивата на сивата икономика в браншове като строителството и туризма. Това показват данните за дела на сивата икономика в здравния сектор, подготвени от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според преобладаващата част от работодателите сивите елементи в здравеопазването се движат в диапазона между 50% и 75%, а според 13% от работодателите те са дори над 75%.

Работодатели от здравеопазването считат, че сивите практики в техния бранш са по-скоро в маржа между 11% и 50%, по-малка част от тях смятат, че сивият сектор сред съсловието е едва 10%.

Повече от 80% от работодателите от бранша отбелязват, че работата в условия на „сиви икономически практики“ е унизителна, а почти 100% смятат, че сивата икономика съсипва имиджа на тяхното поле на дейност, показва проучването. 

Още по темата

Според представителите на бранша най-важните фактори, които са причина за наличието на сиви практики, продължават да бъдат цялостната държавна политика (64% от работодателите), противоречивите и необмислени промени в законодателството (52% от работодателите) и съществуващите традиции за заобикаляне на законите (52% от работодателите).

Според съсловието кризата в най-слаба степен оказва влияние върху обхвата и разпространението на сивата икономика в бранша. Мнението е, че кризата има своето стагниращо влияние, но не е най-голямата беда за сектора.

Работещите в здравеопазването смятат, че сивите практики са провокирани от търсенето на финансови ползи и оцеляване в условия на финансов дефицит. Почти 80 на сто от работодателите от бранша са на мнение, че плащането на по-ниски данъци от реално дължимите е сред основните мотиви за работа в сивия сектор.

Непредвидимостта на разходите и ефектите от тях в здравната система е друг сериозен мотив, поради който работодателите са склонни да използват сиви практики. Според 36% от работодателите сивият сектор е по-рентабилен и предоставя възможности за генериране на свободни парични потоци, които могат да бъдат използвани за други цели.

Намаляването на разходите за труд е посочено от близо 51% от работодателите като друг значим мотив, тласкащ към незаконни дейности. Макар и не толкова разпространени, нерегламентираната заетост и спестяването на бумащина, свързана с осчетоводяването на дейностите, играят ролята на фактори за работа в сенчестия сектор.


Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 8 години
Няма профилна снимка
Сещайте се колко пари се източват от болниците и Здравната каса от такива като Огнян Донев и Софарма,доста милиони ще са!!! Да не говорим как я приватизира Огнян Донев,Софарма за жълти сттотинки и сега прави стотици милиони на наш гръб! И този човек Донев е председател на КРИБ,от това по-голям майтап,здраве му кажи,та той петни името на българския бизнес с всички скандали около себе си.А и като видим в какво се превърнаха Труд и 24 часа и как изгони всички свестни журналисти,за да може да си пише поръчкови материали сега на воля,срамна работа.А и съдружника му Любомир Павлов и той не е цвете за мирисане с всичките скандали около източените милиони от Общинска банка и раздадените кредити за стотици милиони на соствени фирми и техни хора,нямам думи.
0
 
0
 
1
преди 8 години
Няма профилна снимка
...и тъй като неплащането на данъци е престъпление - означава ли това, че над половината от сектора са престъпници?

Още от Икономика и политика
БСП поиска извънредно заседание на парламента