IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорът на НЗОК нареди спешна проверка на задълженията към чужди фондове

Няма риск да не се подпише Националния рамков договор за тази година, категорична е Жени Начева

17:55 | 23.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е наложил спешна вътрешна проверка на задълженията на ведомството към чуждестранни здравни фондове, предаде БТА.

Днес по време на извънредно заседание на надзора е станало ясно, че просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са общо 133,4 млн. лв., по данни на Касата. Според председателя на контролния орган Жени Начева сумата обаче е различна и е "реалистична, контролируема и изпълнима", но не е ясно точно каква е.

Тя подчерта, че Надзорният съвет не е упълномощавал пресслужбата на НЗОК да изнася такава информация. Заради разлика в представените в медийното пространство и пред парламентарната комисия по здравеопазване суми, дължими от НЗОК, Начева добави, че предстои да се извърши спешна проверка и анализ, а в понеделник ще бъде предоставена коректна информация. Според нея недоразумението се получава заради различен начин на събиране и обработване на информацията в различните звена на Касата за общо дължими суми, за просрочени суми и др. 

Данните за постъпилите жалби от пациенти за отказано лечение в чужбина заради невъзможност за плащане от страна на НЗОК, също са некоректни, каза още Начева и подчерта, че такива жалби няма. В сряда управителят на НЗОК проф. Камен Плочев обяви, че за миналата година са постъпили такива сигнали от над 300 пациенти. По думите на Начева това е броят на постъпилите искове за възстановяване на суми от българи, лекували се в чужбина. 

Не е застрашено лечението на български граждани в чужбина, увери Начева. Тя добави, че заложените в бюджета на НЗОК 73 млн. лв. за разплащане с чуждите фондове за тази година ще бъдат достатъчни и няма да има напрежение, тъй като има споразумения за разсрочване на плащанията.

Начева увери, че няма риск да не се подпише Националният рамков договор за тази година.

Заради разликата в данните министърът на финансите Владислав Горанов в писмо вчера до Българския лекарски съюз (БЛС) изказа мнение, че докато не се изясни ситуацията, не трябва да се подписва Националният рамков договор за тази година.

От своя страна ръководството на съсловната организация изпрати писмо до премиера, в което се посочва, че подобно настояване е противоконституционно. В събота предстои събор на БЛС, на който делегатите ще обсъдят дали да дадат мандат за подписване на договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Мнооого крадете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още