IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП въвежда персонален идентификационен код

Кодът ще дава достъп до полезна лична информация без необходимостта от електронен подпис

12:26 | 10.01.12 г. 3
НАП въвежда персонален идентификационен код

От днес Националната агенция по приходите въвежда персонален идентификационен код (ПИК), който ще дава достъп на гражданите до полезни услуги, съобщиха от НАП по време на пресконференция.

Чрез него ще може да се проверява вида на трудовия договор (пълен или непълен работен ден), какъв е осигурителният доход и какви осигуровки са преведени.

В близко бъдеще ще може да се вижда цялото „досие“ в НАП - колко данъци са платени, колко са дължими, информация за искания за удостоверения и др.

Целта на ПИК е да се предостави услуга без електронен подпис, за да се спестят разходи на гражданите.

В момента чрез електронен подпис се подават  данъчните декларации, като се очаква в бъдеще той да отпадне и за тях (след промени в нормативната уредба).

От утре в сайта на НАП ще бъде публикувано заявлението за издаване на ПИК, което трябва лично да се подаде в агенцията, откъдето се получава кодът.

При изгубване на кода трябва да се информира НАП, за да може той да бъде анулиран. Кодът е невидим дори и за служителите на агенцията.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 12 години
Отново нещо необходимо за народа и полезно. Какво по-добро от това да си информиран и то за съдбовен за трудещите въпрос, за старостта. Благо даря Ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още