IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП очаква 1,3-1,5 млрд. лв. повече приходи от данъци и мита през 2011 г.

Само от началото на годината данъчната основа при плащането на горивата се е повишила с 30% спрямо 2010 г., съобщи директорът на приходната агенция Красимир Стефанов

11:09 | 15.12.11 г. 1
НАП очаква 1,3-1,5 млрд. лв. повече приходи от данъци и мита през 2011 г.

За половин година Националната агенция по приходите успя да стопи изоставането от 622 млн. лв., което имаше по събирането на приходите в края на май 2011 г., и към момента единственото неизпълнение е в размер на 300 млн. лв. по осигурителните приходи, получено заради непрецизното планиране на приходите от Националния осигурителен институт (НОИ) през миналата година.

Това съобщи в интервю за БНТ директорът на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов, отчитайки дейността на данъчните за тази година.

Към края на ноември са събрани близо 11,4 млрд. лв. и сравнявайки събираемостта със същия период на 2010 г., Стефанов отчете ръст на приходите от 715 млн. лв. До края на годината шефът на НАП очаква заедно с Агенция "Митници" да постигнат ръст в приходите от 1,3-1,5 млрд. лв.

Стефанов отбеляза и мерките, които се предприемат за ефективната събираемост на данъците и осигуровките през тази и следващата година.

За да се пресекат данъчните измами с ДДС, финансовото министерство ще настоява за въвеждане на обратно начиславане на данъка в два от браншовете, където на този етап се отбелязват най-големи нарушения – строителството и търговията със зърно.

Докато при строителството не е необходимо да искаме специално разрешение от Европейската комисия, при търговските сделки със зърнени култури е необходима нотификация, която ще бъде депозирана в Брюксел до края на годината, обясни още Стефанов.

Държавата няма да удължава и сроковете за монтиране на нивомерите в бензиностанции, винзаводи и други производители на наливни акцизни стоки, което е важен елемент при контрола на оборотите, категоричен е шефът на НАП.

Той припомни, че само от началото на годината данъчната основа при плащането на горивата се е покачила с 3 млрд. лв., което съставлява ръст от 30% спрямо миналата година. В приходно изражение това означава 100 млн. лв. приходи само от ДДС, затова ще сме безкомпромисни към бензиностанциите, които до края на март не са свързали и касовите си апарати с НАП, поясни Красими Стефанов.

Чрез системата за автоматично засичане на фактурите за покупка и продажба на стоки НАП следи стриктно и тяхното движение при търговските операции, което изключва възможността фирмите да използват фалшиви фактури, каквито се продават на софийския пазар „Илиянци“.

Фирмите, които са решили да източват ДДС по този начин, трябва да са сигурни, че НАП вече следи и няма да им възстановява данъка, категоричен е още Стефанов.

По отношение на събираемостта на здравните вноски шефът на НАП обясни, че въпреки огромния брой здравно неосигурени лица - 1,9 милиона българи, до момента НАП е събрала с 2 млн. лв. повече приходи от здравни осигуровки.

Според Стефанов проблемът с осигуряването трябва да се реши чрез законови промени, които да насърчат хората да си плащат за здравно обслужване. В момента под 1% от неосигурените ползват болнични услуги, което показва, че държавата не е ощетена от тези лица, поясни шефът на НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
SubZero
преди 12 години
Аз ли съм ***, или от НАП не познават собсвтената си терминология?!? Ръст от 3 млрд. в данъчната основа били 100 млн. повече приходи от ДДС....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още