IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има електронно гласуване на следващите избори

Председателят на правната комисия в НС допуска промени в предложеното отпадане на номерата пред имената на партиите

10:12 | 06.12.18 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Електронно дистанционно гласуване няма да има на следващите избори, защото няма да бъде гарантирана сигурността на вота. Това каза по БНР председателят на правната комисия в парламента от ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Не може на следващите, непосредствено предстоящите избори да се приложи… и това приложение да доведе до изискуемото доверие, че този способ ще бъде безспорен“, каза той.

Вчера правната комисия одобри на първо четене предложенията на управляващите за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат да няма номера пред имената на партиите в бюлетината, възможност за машинно гласуване да има само в малките избирателни секции, а въвеждането на електронно гласуване да бъде отложено.

По думите на Кирилов следващата седмица в пленарната зала се очаква да влязат за обсъждане на първо четене промените в Изборния кодекс. 

Кирилов посочи, че на дебатите по промените е посочил, че има поне 4 варианта за избягване на ефекта, условно наричан 15/15 – дублиране на номера на партийната листа с преференцията в нея. И изрази надежда, че дискусията ще доведе до подкрепа на един от тях, включително базовия, предложен от вносителите.

Той потвърди, че вариант е разминаване на номерата на партии и преференции – примерно партиите да са от 1 до 100, а преференциите – над 100. Но би могло да се подходи и с друг вид идентификация – с букви.

Кирилов отрече „договорки“ за промени заради съпротивата на ДПС срещу отпадането на номерата пред имената на партиите. Но посочи, че с оглед на опасността от твърдения за въвеждане на образователен ценз „би следвало да изберем способ, който е оперативно приложим, но и да не създава излишни затруднения с оглед изискванията за свободата на вота“.

Говорейки за машинното гласуване, Кирилов посочи, че предложението е то да бъде въведено в поне 1000 секции от около 12 000, което е най-малко двойно разширение на досегашното максимално покритие. Той допусна и посочването на точен брой секции за въвеждането му при дебатите в пленарна зала. Или критерий, съобразен с характеристиката на секцията – над 300 или над 500 избиратели, както и по-усложнени варианти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Не съм забравил облога ни, ти заложи че правителството няма прескочи годината, какво става :) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 5 години
то няма да има и конвенционално гласуване, моята прогноза е около 40% активност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Хич да няма електронно, ега никога не се въведе! Пу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още