Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Няма да има електронно гласуване на следващите избори

Председателят на правната комисия в НС допуска промени в предложеното отпадане на номерата пред имената на партиите

Няма да има електронно гласуване на следващите избори

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Електронно дистанционно гласуване няма да има на следващите избори, защото няма да бъде гарантирана сигурността на вота. Това каза по БНР председателят на правната комисия в парламента от ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Не може на следващите, непосредствено предстоящите избори да се приложи… и това приложение да доведе до изискуемото доверие, че този способ ще бъде безспорен“, каза той.

Вчера правната комисия одобри на първо четене предложенията на управляващите за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат да няма номера пред имената на партиите в бюлетината, възможност за машинно гласуване да има само в малките избирателни секции, а въвеждането на електронно гласуване да бъде отложено.

По думите на Кирилов следващата седмица в пленарната зала се очаква да влязат за обсъждане на първо четене промените в Изборния кодекс. 

Още по темата

Кирилов посочи, че на дебатите по промените е посочил, че има поне 4 варианта за избягване на ефекта, условно наричан 15/15 – дублиране на номера на партийната листа с преференцията в нея. И изрази надежда, че дискусията ще доведе до подкрепа на един от тях, включително базовия, предложен от вносителите.

Той потвърди, че вариант е разминаване на номерата на партии и преференции – примерно партиите да са от 1 до 100, а преференциите – над 100. Но би могло да се подходи и с друг вид идентификация – с букви.

Кирилов отрече „договорки“ за промени заради съпротивата на ДПС срещу отпадането на номерата пред имената на партиите. Но посочи, че с оглед на опасността от твърдения за въвеждане на образователен ценз „би следвало да изберем способ, който е оперативно приложим, но и да не създава излишни затруднения с оглед изискванията за свободата на вота“.

Говорейки за машинното гласуване, Кирилов посочи, че предложението е то да бъде въведено в поне 1000 секции от около 12 000, което е най-малко двойно разширение на досегашното максимално покритие. Той допусна и посочването на точен брой секции за въвеждането му при дебатите в пленарна зала. Или критерий, съобразен с характеристиката на секцията – над 300 или над 500 избиратели, както и по-усложнени варианти.  

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
neverland до: khao
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не съм забравил облога ни, ти заложи че правителството няма прескочи годината, какво става :) ?
0
 
2
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
то няма да има и конвенционално гласуване, моята прогноза е около 40% активност
2
 
2
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Хич да няма електронно, ега никога не се въведе! Пу!

Още от Икономика и политика
Райфайзенбанк: Външното търсене отново е двигател на растеж