IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма основание за намаляване на цените на тока от биомаса, смята браншът

Производителите посочиха редица пропуски в мотивите на ДКЕВР да ограничи преференциите за сектора

12:12 | 08.01.15 г.
Няма основание за намаляване на цените на тока от биомаса, смята браншът

Няма основание за намаляване на цените на тока от биомаса, смятат представители на бранша, присъствали на общественото обсъждане на предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за намаление на изкупните цени на електричеството, произведено чрез изгаряне на дървесина.

В зависимост от мощността на централата се предвижда до 34% намаление.

Основание за това намаление са с 10% по-ниските цени на дървесината, уточниха от енергийния регулатор.

Представителите на централи на биомаса обаче посочиха сериозни пропуски в докладите на ДКЕВР по време на обсъждането.

От Българската асоциация за биомаса заявиха, че посочените от регулатора цени на дървесината са грешно изчислени от куб. метър (метриката на данните, предоставени от Министерството на земеделието) в тонове (метриката, използвана от регулатора в анализа). От работната група на ДКЕВР признаха за техническата грешка, но допълниха, че тези цифри не са използвани при определяне на цената на дървесината в доклада.

От Асоциацията възразиха и срещу допускането, че централите работят 8 хил. часа годишно. Председателят на организацията Андрей Бъчваров отбеляза, че европейските централи на биомаса работят не повече от 7 хил. часа годишно. Според бранша централите на биомаса у нас пък трудно работят повече от 4 хил. часа годишно заради проблеми с доставките на суровина.

Бъчваров посочи още, че централите у нас използват дървесен чипс, тоест отпадък от индустрията, и "не горят гората".

От Българската соларна асоциация обаче обявиха, че подкрепят само малките инсталации на биомаса, защото само те са екологични. Големите инсталации не могат да бъдат захранвани само от дървесни остатъци и санитарна сеч, смята Антон Желев от соларната асоциация.

ДКЕВР не е взела предвид и някои разходни пера на централите, сред които за пренос на дървесината от мястото на сеч до централата, допълни още Андрей Бъчваров.

Производители пък посочиха, че цената на дървесината не намалява, а расте, и на последните търгове през декември дървесината се е продавала за 160 лева за куб. метър, което е 307 лева за тон. 

На базата на посочените аргументи от Асоциацията по биомаса поискаха изкупните цени да не бъдат променяни.

"Целта ни не е да намалим поредната цена", коментира от своя страна председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова. Тя допълни, че целта е била да се изчистят несъответствия между реалните и прогнозните разходи.

Припомняме, че в средата на декември ръководството на ДКЕВР поръча на експертите да анализират разходите на централите, произвеждащи електричество от биомаса. Изготвена е пълна проверка на цените на дървесината, както и на производствените и другите разходи на централите.

На базата на събраните данни докладът на групата, публикуван на страницата на Комисията, предложи да бъдат намалени преференциалните цени, на които се изкупува енергията от тези централи.

Доскоро ограниченията за сектора за производство на електричество от възобновяеми активи не важаха за тези централи заради малкия им брой. Данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показват, че централите на биомаса имат дял от около 0,2% от генерираните товари в енергийната система.

Според предложението на работната група най-значимо ще е намалението за централите с мощност над 5 МВт, които произвеждат електричество от дървесни остатъци и биомаса, получена от прочистване на гори.

В момента за тях изкупните цени са от 222,80 лева за мегаватчас, но ако предложението на работната група бъде одобрено, тяхната енергия ще се изкупува за 146,56 лева за мегатавчас. Това представлява намаление от почти 35%.

Най-висока остава цената за централите с мощност до 5 МВт, които използват дървесина и отпадъци от прочистване на гори – 188 лева за мегаватчас. В момента обаче изкупната цена е 278,48 лева за мегаватчас.

От работната група посочват още, че използването на биомаса при производството на електрическа енергия, получена от дървесни остатъци, прочистване на гори и други, е минимално. Събирането на остатъците от клони или вършина е икономически неефективно, допълват експертите. Основно в централите се използват индустриални и промишлени дървесни отпадъци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още