Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нинова пред Радев: Разбираме отговорността, която се очаква от БСП

Новото управление ще има нужда от силен социален вектор, каза президентът

Нинова пред Радев: Разбираме отговорността, която се очаква от БСП

Снимка: БГНЕС

Разбираме отговорността, която се очаква от нас. В момента България се нуждае от работещ парламент и редовно правителство, положихме усилия и в преговорите в експертните групи и в продължаващите разговори между бъдещите коалиционни партньори. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на консултациите при президента днес.

По думите й във връзка с кризите, които връхлетяха страната, най-важно е да започне веднага работа по приемането на бюджета и хората да не бъдат оставени без подкрепа през зимата. Да гарантираме компенсаторни мерки за увеличените цени, да направим всичко възможно от 1 януари да не се вдига цената на тока за битовите потребители, да се подпомогне икономиката, да се стабилизира здравната система, изброи тя, цитирана от Dnes.bg.

БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи на задкулисието и корупцията и хилядите социалисти го доказаха по време на парламентарните и на президентските избори, каза президентът Румен Радев в началото на срещата. 

Той посочи, че назначените от него две служебни правителства са дали възможност за стабилизация и за скъсване с пороците на миналото и изрази надежда това да бъде продължено от ефективно редовно правителство.

Още по темата


Обществото ни е дълбоко разделено социално с растящи неравност и бедност в резултат на порочния управленски модел и се надявам, че ще имате сериозен принос в решаването на тези проблеми. Новото управление ще има нужда от силен социален вектор, каза президентът и допълни, че такива са и очакванията на обществото към БСП. Намирам там поле за много работа в новото правителство от страна на БСП, каза Радев.

По думите му изключително важен е и въпросът за законността и справедливостта. Според него проблемът в прокуратурата е и системен, и личностен и попита какво са готови от БСП да предложат за разрешаването му.

За съдебата система Нинова каза, че социалистите са последователни във волята си за промяна. Тя посочи, че проблемът е системен и независимо кой е главен прокурор, би трябвало да се ограничат правомощията му, да се закрият спецсъдът и спецпрокуратурата, да се промени структурата и на КПКОНПИ и др.

Нинова подчерта обаче, че и по редица други въпроси БСП иска да реализира част от дългосрочните си политики през изпълнителната власт, като акцентира на здравеопазването, образованието, социалната политика.

В коалиционното споразумение има политики, разписани за четиригодишен мандат, има политическа воля на четирите формации за четиригодишен мандат на правителството, остава от нас да си свършим работата, така че да изпълним този мандат. Това заяви в отговор на въпрос лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултациите на представителите на "БСП за България" при президента, предава БТА.

От БСП имат някои бележки по коалиционното споразумение, което са получили снощи, стана ясно от думи на Корнелия Нинова. Те са били обсъдени на среща днес с Кирил Петков и Асен Василев. До довечера продължаваме с това да изчистим политическото коалиционно споразумение, министри и постове - след това, заяви Нинова. Тя уточни, че споразумението ще бъде подписано между "Продължаваме Промяната" с всяка една от другите формации. На въпрос за забележките им към документа Нинова каза, че ще го обсъдят първо с коалиционните партньори.

Корнелия Нинова не коментира персонални въпроси за участие на БСП в правителството, докато всичко не е окончателно. Тя посочи, че в споразумението има предложение за структура, министерства и ресори, но уточни, че не става въпрос за министерство на държавните предприятия, а по думите й за министерство на икономиката и индустрията. Всички персонални въпроси за министри ще бъдат разгледани с коалиционните партньори, каза Нинова, попитана дали ще стане вицепремиер в новото правителство и с какъв ресор. Първо - коалиционното политическо споразумение, което трябва да решим до довечера, след това утре гледаме структурата на Министерски съвет, персоналните ни предложения на Изпълнително бюро на БСП, на Национален съвет, каза Нинова.

Един от абсолютните приоритети на БСП е много бързо приемане на държавния бюджет, в който да се заложат социални политики, компенсаторни механизми, мерки за преодоляване на кризата, за подпомагане на хората и на икономиката. Започнали са разговори по някои по-важни части от бюджета, каза Нинова и изрази удовлетворение, че от "Продължаваме Промяната" са приели дефицитът да се повиши от 2,6% на 4%, както и част от мерките, разписани в експертните разговори да намерят своето изражение още през януари в бюджета, който ще се приеме.

По статията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Галъп: 49% от българите смятат ЕС за най-стабилизиращата суперсила