Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НОИ трябва да доплати по над 50 лв. на 4712 пенсионери през февруари

С февруарските пенсии освен сумата за допълване ще се плати и коректната за втория месец на годината

НОИ трябва да доплати по над 50 лв. на 4712 пенсионери през февруари

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Националният осигурителен институт (НОИ) ще трябва да доплати на 4712 пенсионери по над 50 лева през февруари, за да може да се изравни доходът им за януари с този през декември миналата година. Това трябва да стане в рамките на т.нар. "изравняване" за над 1 милион възрастни хора, които през този месец се оказаха с по-ниски суми след преизчислението на пенсиите и Covid добавката от 60 лева. 

От осигурителния институт и социалното министерство вече обясниха, че по-ниските получени суми през януари от над един милион пенсионери са заради понижената Covid добавка от 120 лева на 60 лева от началото на годината.

Справката на НОИ, на която се позовава БНР, сочи, че 174 хил. възрастни хора трябва да получат до един лев допълнително, между 1 и 5 лева - други 73 хиляди, от 5 до 10 лева – 179 хиляди души. В диапазона от 10 до 20 лева са най-много - 252 хиляди от пенсионерите. От 20 до 30 лева следва да получат 231 хиляди. Между 40 и 50 лева - 23 хиляди души, и над 50 лева допълване се полага на малко над 4700 от пенсионерите.

Още по темата

С февруарските пенсии освен сумата за допълване ще се плати и коректната за втория месец на годината.

След преизчислението на пенсиите няма по-ниска пенсия за януари 2022 г. спрямо декември 2021 г. Това са отнася за всички пенсии, дори за тези за нетрудова дейност, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

"Няма намаление на нито една пенсия, увеличение има на всички пенсии, българите са подведени от Covid добавката", олясни Гьоков.

Той увери, че с компенсация размерът на пенсията на всеки пенсионер ще бъде допълнен до размера от месец декември. Първите плащания с компенсациите ще бъдат извършени с пенсиите за февруари. По 17 млн. лева на месец ще са необходими за целта.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Регионалният министър иска преоформяне на договорите за строеж на "Хемус"