Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нова наредба регламентира изискванията към хранителните добавки

Целта е повече контрол върху безопасността и качеството на предлаганите на пазара хранителни добавки

Нова наредба регламентира изискванията към хранителните добавки

Снимка: Pixabay

Правителството прие наредба, с която се определят ясни критерии по отношение съдържанието, производството, спецификациите, представянето или етикетирането на хранителните добавки, на които те следва да отговарят, за да се предлагат на пазара.

По този начин се създават предпоставки за повишаване ефективността на контрола върху спазването на изискванията при продажба на хранителни добавки и ограничаване на възможностите за системни нарушения.

Наредбата е съобразена с настъпилите промени в законодателството на Европейския съюз, както и в националното законодателство, като е осигурено съответствие с въведените със Закона за храните нови изисквания за регистрация на хранителните добавки при пускането им на пазара в страната и поддържането на публичен регистър за тях. 

Още по темата

Също така се актуализират и доразвиват съществуващите към момента национални изисквания за хранителните добавки. Прецизират се и максимално допустимите количества витамини и минерали в хранителните добавки.

Новите правила се доразвиват и се обвързват с наредбата за растителните вещества, растителните препарати или комбинация от тях в хранителните добавки, както и с изискванията, на които трябва да отговарят билкозаготвителните пунктове и складовете за билки.

Новите разпоредби се обвързват и с наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, и в частност - за забрана влагането в хранителни добавки на определени растителни вещества от растения, посочени като наркотични.

Приемането на наредбата има за основна цел да подобри информираността на потребителите и възможностите за контрол върху безопасността и качеството на предлаганите на пазара хранителни добавки. Чрез ефективното ѝ прилагане ще се гарантира по-добре информиран избор на потребителя, по-надежден контрол срещу подвеждащи практики за заблуда на потребителя и увеличаване на дела на качествените и ефективни продукти, предлагани на пазара. Това от своя страна ще окаже положително влияние върху опазването на общественото здраве, пише в мотивите на Министерския съвет.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 януари