IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ включва информацията за Преброяване 2021 в нов сайт

Ще има и допълнителни въпроси за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението

14:39 | 06.02.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През януари 2021 година започва преброяването на населението на България. От днес цялата информация за новото преброяване може да бъде намерена на новия сайт www.census2021.bg, който от Националния статистически институт представиха на пресконференция.

То ще бъде направено от представители на НСИ и общините и ще бъде качено електронно на сайт "Преброяване 2021 г.", който ще бъде пуснат още днес, съобщиха от института.

Бяха представени дставиха сайта, логото и слоганът на преброяването „Включи се, защото си важен!“.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски отбеляза, че преброяването ще се проведе на два етапа – преброяване по интернет и преброяване с преброители като Пробното електронно преброяване ще се проведе между 20 и 26 март тази година, като то ще е за хората от цялата страна. Около 200 преброители ще посетят домакинствата само в Разград, Велинград и Студентски град в София от 27 март до 2 април. Представители на общините ще направят и предварително райониране между 9 и 13 март. 

На въпрос как вижда успешното преброяване, Сергей Цветарски каза: „Както сме казвали много пъти, преброяването е една снимка на състоянието на страната. За нас успех би бил да направим снимка с максимално висока резолюция, така че да обхванем всички детайли в портрета на населението, което ще преброим“.

Новото за преброяването през 2021 г. е т.нар. георефериране. Всяка сграда, обект на преброяването ще влезе в регистър с географските си координати, които ще бъдат определени по време на предварителния обход и на самото преброяване. След като бъде създадена, базата данни ще бъде предоставена за ползване от общините, които сами ще могат да актуализират жилищния фонд на общината си.

На пресконференцията бяха представени и допълнителните изследвания за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението. Колко деца имаме, колко бихме искали, защо хората създават потомство? Откога живеете в това населено място? Как оценявате условията в населеното място, в което живеете? Имате ли намерение да се преселите? Това са част от въпросите, които бъдат задавани на гражданите през предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
Да бе, и после що хакнали НАП !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 4 години
Много як линк! В чия електронна поща влязох?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още