IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчава се процедурата за достъп на чужди работници до пазара на труда у нас

Улеснява се и достъпът за висококвалифицирани чужди специалисти за получаване на Синя карта на ЕС

15:25 | 08.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Процедурата за регистрация на сезонни работници в България от държави извън Европейския съюз (ЕС) за период до 90 дни ще се облекчи. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, които бяха приети от правителството.

Ще се улесни и процедурата за даване на достъп до пазара на труда за висококвалифицирани чужди специалисти за получаване на Синя карта на ЕС, без да се засягат правата на българските работници. 

С новите текстове ще отпадне изискването работодателите да представят документи за образование, специалност, правоспособност, професионална квалификация и опит на чуждите работници, които искат да наемат за сезонна работа до 90 дни в рамките на 12 месеца. Премахва се и изискването към представената обосновка за краткосрочно наемане на чужденци да се прилагат копия от обяви в интернет, местни и национални медии.

Промените ще дадат възможност на работодателите в туристическия сектор да наемат своевременно необходимите им сезонни работници, като се запази качеството на предлаганите услуги и ръстът на чуждестранните туристи в България, уточняват от пресцентъра на правителството.

С други промени в Правилника се намаляват документите за получаване на решение от Агенцията по заетостта за достъп до висококвалифицирана заетост за работници от държави извън ЕС във връзка с получаването на Синя карта. Ще отпадне задължението работодателите да представят справка-декларация за работещите във фирмата граждани на трети държави, наети с трудов договор. 

Притежателите на Синя карта на ЕС са заети предимно в сектора на информационните и комуникационните технологии, който има висок потенциал за развитие и облекчаването на процедурите ще подпомогне осигуряването на необходимите кадри, каквито липсват на българския пазар на труда, посочва се в мотивите на кабинета.

Облекченията са насочени главно към българската диаспора от Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини, коментира вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от Dnes.bg.

Между 4 хил. и 6 хил. човека имат предварително договори да започнат работа, съобщи още той. Според Симеонов, ако не дойдат, ще бъдем свидетели на много ниско ниво на обслужване в туристическия бранш.

Симеонов твърди, че чуждестранните работници няма кого да изместят у нас. По думите му за предстоящия летен сезон в туризма са необходими над 25 хил. души.

Симеонов каза, че бизнесът има отговорността да им осигури нормални условия на труд и заплащане и подлежи на контрола на българското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още