IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в услугите се увеличават през третото тримесечие

Най-голям е ръстът на годишна база при административните офис дейности – с над 50 на сто, отчита НСИ

12:58 | 23.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Индексите на оборотите в сектора на услугите се увеличават през третото тримесечие на 2016 г. на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). На тримесечна база оборотите в услугите записват леки спадове, като ръст е налице единствено при туристическите услуги.

Националната статистика проследява дейностите, свързани с транспорт и складиране, създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщенията и други бизнес услуги. 

Най-голямо увеличение на годишна база е отчетено при административни офис дейности – над 50 на сто, като част от сегмента на бизнес услугите. 

През третото тримесечие на годината общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт" нараства със 7,9% в сравнение със същото тримесечие на 2015 г. Увеличение се наблюдава при всички дейности, като то е най-значително при „Воден транспорт” (44,6%), „Складиране и обработка на товари” (12,6%) и „Пощенски и куриерски услуги” (12,3%).

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Творчески продукти и далекосъобщения” е с 2,8% по-висок на годишна база.

Нарастване на индекса на оборота има при повечето дейности, като най-съществен е ръстът при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика” - с 19,7%, и „Информационни услуги” - с 16,5%. Спад се наблюдава при „Радио- и телевизионна дейност” (10,9%) и „Далекосъобщения” (2,5%).

При “Други бизнес услуги” най-голямо увеличение на годишна база е отчетено при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност” - с 52,6%. Най-съществено е намалението при „Други професионални дейности” (13,9%) и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи” (13,7%).

По предварителни данни през третото тримесечие на 2016 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт", изчислен от сезонно изгладени данни, намалява с 1,7% спрямо второто тримесечие на 2016 година. Това намаление изцяло се дължи на дейност „Сухопътен транспорт”, при която се наблюдава спад с 4,3%.

Ръст е регистриран при „Воден транспорт” - с 25,1%, „Пощенски и куриерски услуги” - с 3,5%, „Въздушен транспорт” - с 2,4%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта” - с 1,7%.

Общият индекс на оборота за сектор „Творчески продукти и далекосъобщения” намалява с 1% спрямо второто тримесечие на 2016 година. Спад е регистриран при дейностите: „Далекосъобщения” (5,1%), „Радио- и телевизионна дейност” (4.1%) и „Издателска дейност” (2,2%). Увеличение се вижда при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика” - с 12,4%, „Информационни услуги” - с 3,2%, и „Дейности в областта на информационните технологии” - с 1,5%.

Увеличение на оборота спрямо предходното тримесечие е налице при „Туристическа агентска и операторска дейност, други дейности, свързани с пътувания и резервации” - със 7,7%.

При „Административни офис дейности” се отчита най-същественото намаление - с 4,9% на тримесечва база.

Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи”, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения” и „Други бизнес услуги”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още