IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образование и практика се сближават в нова лаборатория към ТУ София

"Лабораторията по възобновяеми енергийни източници Роберт Бош" е плод на сътрудничество между Техническия университет и "Роберт Бош" и "Ахи Кериър"

17:05 | 29.05.14 г.
<p>
	Ректорът на ТУ София (в средата) преряза лентичката по случай откриването на &quot;Лабораторията по възобновяеми енергийни източници&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Ректорът на ТУ София (в средата) преряза лентичката по случай откриването на "Лабораторията по възобновяеми енергийни източници". Снимка: Investor.bg

„Лаборатория по възобновяеми енергийни източници Роберт Бош” беше открита днес към катедра „Топлинна и хладилна техника” в Техническия университет в София.

Лабораторията ще даде възможност на студентите да се запознаят практически с най-съвременните технологии в сферата на топлотехниката и то не посредством макети, а чрез истинско професионално оборудване, отбеляза ректорът на Техническия университет проф. доктор Марин Христов.

Партньори по проекта са доставчикът на технологии и услуги „Роберт Бош” и фирмата за търговия и производство на климатична, вентилационна и хладилна техника „Ахи Кериър”.

В момент, когато сближаването на образованието с практиката е един от най-коментираните въпроси в нашето общество, дарението на двете компании е добър пример в тази посока, заявиха от университета.

Лабораторията е изцяло нова и в нея са изградени три системи – соларна, термопомпена и система с котел на твърдо гориво с монтирана пелетна горелка.

Соларната система е съставена от соларен колектор, соларно управление и соларна помпена група.

Термопомпената система включва инверторен агрегат (въздух-вода), 4-тръбен вентилаторен конвектор и вентилаторен конвектор за нискостенен монтаж. Последното поколение термопомпи и вентилаторни конвектори все повече навлизат в битовия сектор поради ниския разход на енергия и високата си надеждност, с което студентите получават достъп до иновативна и ефективна технология за отопление и охлаждане на помещения.

Системата с котел на твърдо гориво освен заводската си концепция за изгаряне на въглища и дърва е оборудвана и с пелетна горелка.

Трите системи са обединени около един общ тристалитров соларен бойлер.

Системата позволява осъществяването на различни отоплителни схеми.

Освен това към всички консуматори и генератори на енергия има монтирани топломери, с помощта на които могат да се наблюдават работните параметри на системата и да осъществяват измервания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още