IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините имат три месеца да посочат от кои язовири се отказват

Предстоят промени в Закона за водите с по-добро стопанисване на водните обекти

23:00 | 28.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Междуведомствена работната група е готова с предложенията за промени в Закона за водите във връзка с безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. Това съобщи в Министерския съвет пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов, предаде БТА.

С предложенията се въвежда категоризация на язовирите, урежда се собствеността им. Общините имат срок от три месеца да решат кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят на държавата.

След този срок ще бъде организирано създаването на държавно предприятие, което да поеме собствеността и стопанисването на общинските язовири, както и върху останалите държавни съоръжения и частни такива при желание на собствениците им за прехвърляне към държавата. Предложенията за промени се очаква да бъдат внесени в Народното събрание след Великден, информира Симеонов. 

В сряда е било взето и решение за създаването на специализирано търговско предприятие, което да се ангажира с ремонтни дейности и поддръжка на язовирните стени и съоръженията.

Вицепремиерът изтъкна, че досега, поради липсата на ясно определение на понятието "язовир", съоръженията в България са били стопанисвани практически безплатно от всички, които са имали това желание - като се започне от развъждане на риби, туристическа дейност, водни спортове. На това поставяме край със съответното определяне на собствеността и на самата водна площ, както и на земите под нея, заяви вицепремиерът.

След обследване от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е установено, че в страната има общо около 6000 язовира. Установена са и собствеността им, големината, видът им и съответните потенциални рискове.

Язовирите ще бъдат класифицирани основно в две категории - според големината им и според опасността им.

Възложихме стопанисването на тези язовири съобразно досегашните им ползватели, които основно са били ангажирани с поддръжката на язовирните стени, добави вицепремиерът и уточни, че това са няколко групи язовири към различни министерства, които са стопанисвали техните стени. Сега вече се прехвърля към тези ведомства собствеността на целите язовири.

Като пример за това вицепремиерът посочи около 30 язовира към Националната електрическа компания (НЕК). Следващата група са тези, които са към "Напоителни системи" - общо около над 200 язовира и третата - ВиК дружествата, които се разпореждат с около 10 язовира. Освен това, има и общински язовири - близо 4500, както и няколкостотин частни язовира.

С предложенията за промени в закона се урежда и стопанисването на дигите, на прилежащата територия към язовирите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още