IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се проблемът с реекспорта на лекарства да се реши до края на годината

За да се случи това, трябва да премине нотификационната процедура на ЕК

16:49 | 01.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на годината трябва да се реши проблемът с паралелната търговия с лекарства. Това каза Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в парламента, цитирана от Агенция Фокус.

Тя се надява, че до края на годината законодателните промени, които вече са приети на първо четене от депутатите, ще бъдат окончателно одобрени.

Един от най-важните законопроекти, за който се очаква становище на Европейската комисия, защото е необходимо да премине нотификационна процедура, е законопроектът за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който касае регламентиране на т. нар. паралелна търговия с лекарства, обясни Дариткова. 

Паралелната търговия с лекарства е проблем, който, за съжаление, води до дефицит на животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти на български граждани“, каза тя и допълни, че това е проблем, който е останал нерешен през последните години.

Парламентът вече прие единодушно на първо четене промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина, които затягат правилата за паралелен износ на медикаменти.

Парламентарната Комисия по здравеопазване одобри на второ четене законопроекта за промени на Закона за лекарствата, като реши паралелният износ на лекарства да се контролира чрез електронна система. Чрез нея Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще следи наличностите в страната.

В електронната система трябва да подават информация за движението и количествата на лекарствата всички участници в лекарствоснабдяването – от фармацевтите до производителите, както и НЗОК и Министерството на здравеопазването. За да се установи дали има недостиг на определени лекарства търговците на дребно и дистрибуторите всеки ден ще трябва да отчитат продадени и получени количества за лекарства с рецепта от Позитивния лекарствен списък. 

Въведени са санкции за недобросъвестност. Санкциите за нерегламентирана търговия с лекарства, включени в ограничителния списък, са завишени.

Нотификацията на ЕК е необходима, за да се избегнат възможностите обнародваните текстове отново да бъдат обжалвани, както се случи преди години с подобни промени в закона, внесени от левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още