IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващи и опозиция с нови идеи за затягане на реекспорта на лекарства

Създаването на Експертен съвет към ИАЛ да отпадне, предлагат от ГЕРБ

13:15 | 26.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българският фармацевтичен съюз (БФС) също да бъде част от Експертния съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), който ще решава кои медикаменти да бъдат включени в ограничителните списъци за паралелен износ на лекарства. Това предлагат от БСП като допълнение към проекта за промени в Закона за лекарствените продукти на здравното министерство.

Проектът предстои да бъде разгледан на второ четене в парламентарната комисия по здравеопазване.

Предложението на Министерството на здравеопазването е Експертен съвет към ИАЛ да определя кои лекарства няма да могат да бъдат обект на реекспорт и ще трябва да се проверява дали има недостиг. В експертния съвет трябва да влизат представители на Националната здравноосигурителна каса, ИАЛ, Националния съвет по цени и реимбурсиране.

Според БСП представители на Българския фармацевтичен съюз трябва да присъстват в комисията, тъй като те са доказали експертния си потенциал, ежедневно се сблъскват с проблеми с липсващи лекарства на пазара, а и с оглед на публичност и прозрачност в процесите. 

Към момента обаче създаването на подобен орган в ИАЛ е под въпрос, тъй като от ГЕРБ искат той да отпадне. С промени в Закона за лекарствата от партията предлагат Експертният съвет напълно да отпадне, като остане предложението за създаването на електронна система от ИАЛ, като в нея трябва да подават информация всички участници в търговската верига – производители, фармацевти, дистрибутори, за да се следи движението на лекарствата в страната.

На база данните ще се анализират количествата лекарства в страната и ако се окаже, че за някое лекарство наличностите за половин година са по-малко от 65% от нужните за потребностите на пазара през предходните шест месеца, то влиза в забранителнтия списък за износ. Първият списък обаче се изготвя, след като всички акумулират данни за три месеца.

В новия проект на ГЕРБ се залагат и по-високи санкции за нарушителите - производителите и дистрибуторите, които не подават навреме информация, да бъдат глобявани от 50 000 до 100 000 лв. за първо нарушение и от 100 000 до 150 000 лв. за второ. Аналогични са размерите на глобите при предоставяне на неверни данни или при износ на медикаменти от забранителния списък.

В друг проект от левицата предлагат да се създаде Информационен контактен център в Изпълнителната агенция по лекарствата, в който ежедневно търговците на едро и дребно да подават информация за продажбите си.

От БСП предлагат също търговците на едро да гарантират в рамките на месец наличности от поне 1% от продажбите на даден медикамент за предходната година. Предлага се и да се въведат такси за подаване на заявления за Оценка на здравните технологии.

Нови предложения в законодателството за ограничаване на паралелния износ на лекарства имат и от партия „Воля“. От партията на Веселин Марешки, който е собственик на един от най-големите дистрибутори в страната, предлагат право на доставки на лекарствата от ограничителния списък да имат търговците на едро, чийто общ пазарен дял е 80% от продажбите на дребно в страната. Това според тях ще гарантира, че медикаментите, които по принцип са обект на паралелен износ, ще стигат до българските аптеки.

Друго предложение на „Воля“ е всеки търговец да има декларация за произхода на лекарствата, която да депозира в ИАЛ, за да се следи движението на медикаментите.

От партията на Марешки настояват в списъка с наблюдавани лекарства да се включват медикаменти след получаване на повече сигнали, не само от аптеки, но и от пациенти и неправителствени организации. Предлага се и забраната за износ на един медикамент да важи за всички търговци в страната, а не само за този, който е подал заявлението.

Парламентът вече прие единодушно на първо четене промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина, които затягат правилата за паралелен износ на медикаменти. С измененията, предложени от правителството, се въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, и за ограничаване на износа им при наличие на липса или недостиг на територията на страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още