Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Очакваният растеж на БВП в България е по-нисък от средноевропейския

Не знаем какво е реалното състояние на фискалния резерв, коментира финансистът Юлиан Войнов

гледано: 2814   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Тази седмица излезе пролетната макроиномическа прогноза на Европейската комисия за икономическия растеж в страните членки на Европейския съюз. Според прогнозите растежът на БВП на България се повишава до 3,5% за 2021 г., като през 2022 г. се очаква да се ускори до 4,7%. Този очакван растеж на БВП в България е по-нисък от средноевропейския, който тази година 4,2%, нашият е 3,5%“, коментира Юлиан Войнов, финансист, в ефира на предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Като посочи, че пролетните икономически прогнози на ЕК са направени за всички страни на база на усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, гостът обясни, че има голяма доза условност в тях. 

От думите му стана ясно, че България е на последно място в класацията на ЕК за икономическия растеж на европейските страни, които излизат от кризата.

"Пред нас са всички бивши социалистически държави – Румъния с 5,1%, Унгария и Словакия с 5% икономически ръст. Зад нас са само Естония, Чехия и Литва", добави още гостът.

Още по темата

Предишното правителство не публикува средносрочната бюджетна прогноза. Те подадоха Конвергентната програма 2020-2023 г. в края на месец април. Там са показани цифри и числа, които се разминават от това, което е заложено в настоящата макрорамка, върху която се изпълнява настоящия бюджет. Така ние не знаем какво е реалното състояние на фискалния резерв. 

"Според прогнозата в Конвергентната програма се говори за бюджетен дефицит в размер на 5,6% на изчислена основа. Тя е с 0,6% по-висока, отколкото е заложена в макрорамката за настоящия бюджет в размер на 5%. Бюджетният дефицит е по-голям, отколкото смятаме", коментира финансистът. 

„Очаквам служебното правителство да направи задълбочен анализ на реалното състояние на държавата. Най-вероятно програмите за подпомогане на бизнеса ще продължат. Не очаквам резки промени от правителството“. 

Юлиан Войнов коментира, че таванът на финансовия дълг е 4,5 млрд. лв., като към настоящия момент са изразходвани от разрешения размер 800 милиона лв. "Според последните данни фискалният резерв е над 8 млрд. лв.", добави финансистът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
0
 
5
преди 3 седмици
В Европейският съюз е с подсигуряващ неограничени щети държавно ползване на евра.Политиците, банкерите и другите сме жертви на неправилна парична политика.Ако не е злокобната парична процедура, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.Защо Европейският съюз е със съдбовна парична грешка?
2
 
6
 
4
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Е, бяхме и с един от най-ниските спадове на БВП за миналата година. Така че има известно основание и ръстът да е от най-ниските. И това даже и без да се отчита политическата криза.
4
 
2
 
3
преди 4 седмици
Очакваният растеж на БВП в България е по-нисък от средновековния.Знаем ама ко да праим???
7
 
2
 
2
преди 4 седмици
Сакън, хората вярват в прогреса и евроатлантическите ценности.Не им разваляй победният устрем!
7
 
2
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Тепърва ще разберете че сте фалирали за пореден път - тъкмо на входа на ЕРМ2, идеален момент за хиперинфлация :)

Още от Икономика и политика
А. Пеканов: Целта е Планът за възстановяване да се предаде в Брюксел до края на юли