IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прогнозира сериозно ускорение на българската икономика през 2021 г.

Растящият дял на ваксинирането и отпадането на ограниченията дават надежда на Брюксел за бързото възстановяване на общността

12:39 | 12.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България през 2021 година ще достигне 3,5%, а през 2022 година - 4,7%. Това прогнозира Европейската комисия в пролетния преглед на европейската икономика.

Очакванията са за сериозно забързване на възстановяването - в зимния анализ от Брюксел прогнозираха ръст на българския БВП от 2,7 на сто през тази година. Но в същото време плановете за 2022 година показват забавяне на процесите - в публикуваните през февруари очаквания беше записан ръст от 4,9 на сто.

През 2020 година българската икономика се е свила с 4,2%, показват още данните на Брюксел.

Очакванията са нивото на инфлацията в България да се движи под средното за ЕС през 2021 година и да достигне 1,6%, но през 2022 година ще има ускорение до 2%. В Брюксел очакват и продължаващ спад на безработицата - до 4,8% през 2021 година и до 3,9% през следващата година.

Бюджетният дефицит на страната ни ще бъде в рамките на 3,2% през тази година, което е малко над нивата, допускани от европейските правила, но през 2022 година ще намалее до 1,9 на сто. Финансовото министерство на България прогнозира бюджетен дефицит от 3,1% през тази година.

Като цяло ЕК е оптимистична за европейската икономика. В пролетната си прогноза са завишени очакванията за ръст - до 4,2% през 2021 година спрямо 3,7%, очаквани през февруари 2021 година. За догодина прогнозираният ръст е до 4,4%, спрямо очакваните по-рано 3,9%.

Всички държави от общността ще се върнат на предкризисните нива до края на 2022 година, се казва още в прогнозата.

Причината за позитивизма е увеличаването на дела на ваксинираните европейци и постепенното отпадане на ограниченията. Това връща икономическия растеж, макар и някои сектори, като туризма например, да остават потърпевши.

Трудов пазар

Данните показват още, че ситуацията на пазарите на труда продължава да се стабилизира. Тенденцията започна още през втората половина на 2020 година, а нивото на безработица се свива от рекордните нива, записани в някои страни от общността. През 2021 година безработните в ЕС ще бъдат около 7,6% от трудоспособното население, а през 2022 година ще има спад до 7 на сто.

От Брюксел отчитат, че трудовият пазар е бил сериозно подпомогнат от схемите на ЕС, което е ограничило драстичното нарастване на безработните. Като цяло се очаква публичните инвестиции като дял от БВП в ЕС да достигнат най-високото си ниво от десетилетия през 2022 година.

Инфлация

Заради растящите цени на енергията инфлацията в ЕС се повиши в началото на годината. Прогнозата е за значителни вариации през 2021 година и в крайна сметка нивото на инфлацията да достигне 1,9% към края на годината, преди да се забави до 1,5% през следващата година.

Държавен дълг

Очакванията са държавният дълг на страните от общността да достигне своята връхна точка през 2021 година на фона на продължаващата подкрепа за икономиката и домакинствата. Освен Дания и Люксембург всички държави в ЕС ще имат дефицит над 3% от БВП, което е нарушение на европейските правила.

През 2022 година броят на страните със свръхдефицит обаче ще намалее съществено, вярват в ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
ЕК прогнозира сериозно ускорение на българската икономика през 2021 г. Ускорението си има посока.В случая нагоре или надолу?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още