IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с най-голям спад на регистрациите на нови фирми в ЕС

Фалитите обаче също намаляват, показват данните на Евростат към края на 2020 г.

16:35 | 05.05.21 г.
<p>
	<em>Източник: Bloomberg LP</em></p>

Източник: Bloomberg LP

България отчита най-големия спад на регистрациите на нови фирми в целия ЕС в края на 2020 година, показват данните на Евростат. Според тях през четвъртото тримесечие на миналата година регистрациите на нови компании у нас намаляват с 18,8% на годишна база.

В ЕС на годишна база регистрациите на нови фирми се повишават с 2,8%, но спрямо третото тримесечие на 2020 г. има спад в рамките на 0,4 на сто.

От Евростат отчитат, че от 2015 година регистрациите на нови фирми в общността растат непрекъснато, като тенденцията беше пречупена единствено през първото и второто тримесечие на 2020 г. Тогава пандемията от коронавируса намали желанието за бизнес.

Сега обаче се наблюдава възстановяване. То е най-отчетливо в Словакия, където новите регистрации се повишават с 33% през последните три месеца на 2020 г. спрямо същия период на миналата година. Във Франция регистрациите растат с 16,2%, а в Румъния - с 13,8%. На обратния полюс се нареждат България, Португалия (-14,8%) и Хърватия (-12,3%).

Данните на Евростат показват не само съживяване на желанието за бизнес, но и спад на декларациите за несъстоятелност на фирмите. През четвъртото тримесечие на 2020 г. фалитите намаляват със 17,9% в целия ЕС.

Най-съществено е понижението в Литва (-58,2%), Хърватия (-47,5%), както и Белгия и Франция (по -40,7%).
Но в някои страни, особено в засегнатите от кризата, има ръст на заявленията за банкрут на компаниите. В Испания например ръстът е от 10,3% на годишна база.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

Данните за България показват, че спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. банкрутите намаляват с 15,5%. Най-резкият спад в последните години беше регистриран през второто тримесечие на 2020 г. - над 33 на сто. Едно от обясненията на това е пандемията от коронавируса, която ограничи работата на институциите в продължание на месеци.

Като цяло в общността намалението на фалитите може да бъде обяснено с мерките за подкрепа на бизнеса, предприети от правителствата във връзка с извънредното положение. Така много компании успяват да продължат своята дейност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още