Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Очакванията за ръст в туризма от 10-15% не се оправдават

Албена отчита едва 2,6% ръст на продажбите и 15% спад на печалбата, а дружеството е сред най-показателните за туристическия сектор у нас

Очакванията за ръст в туризма от 10-15% не се оправдават

Хотел Доростор в к.к. Албена. Снимка: albena.bg

"Около 10% се очаква да бъде ръстът на чуждите туристи през този летен сезон", заяви през юни министърът на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) Трайчо Трайков. Министърът добави, че най-голям ръст ще има при руските туристи, където прогнозите са за увеличение с 30%.

"Приходите от чуждестранни туристи по предварителни данни на Туристическата камара през този летен сезон се очертава да бъдат с около 14% повече от предходния", пък гласи информация от 30 август тази година.

Фактите обаче се оказаха доста по-различни. На първо място туристите от Русия се увеличиха не с 30%, както очакваше министърът, а с около 20% по данни на НСИ. През юли увеличението бе със 17,7% на годишна база.

Приходите също едва ли са се увеличили с 10-15%. При липсата на точна информация за сектора, сред най-показателните си остават резултатите на най-голямата туристическа компания у нас, а именно Албена АД. Тя стопанисва курорта Албена и ММЦ Приморско. Слънчев бряг, Златни пясъци и Дружба (Св. Св. Константин и Елена) бяха раздробени на стотици и хиляди хотели.

Албена АД отчита едва 2,6% ръст на продажбите на годишна база до 74,4 млн. лв. за деветмесечието на 2011 г. и 15% спад на печалбата до 13,4 млн. лв. за деветмесечието.

Дружеството реализира загуба през четвъртото тримесечие на всяка година, тъй като тогава няма сериозни приходи, а разходите за консервация, ремонти, амортизации, персонал и т.н. си вървят.

Причините за отчетената по-малка печалба спрямо 2010 г. са реализирани повече разходи за обзавеждане, оборудване и ремонти (увеличение с 1,8 млн. лв. на годишна база), ръстът на разходите за персонал с 1,9 млн. лв. на годишна база и увеличената стойност на стоките поради нарасналия брой хранения и нощувки.

По данни на Албена АД туристите посетили хотели на дружеството отчитат увеличение с 6% на годишна база. Ръстът в продажбите е по-нисък (2,58%) поради повечето посещения през юни, когато цените са по-ниски.

Като потвърждение на факта, че сезонът не е бил толкова успешен, колкото министър Трайков очакваше, е и отчетът на Слънчев ден АД, стопанисващ 4 хотела в курорта Св. Св. Константин и Елена. Дружеството отчита 2% по-малко нощувки. Приходите му се увеличават с 5% на годишна база до 9 млн. лв. за деветмесечието на 2011 г.

За последните 12 месеца акциите на Албена АД поскъпват със 17% до 58 лв. за акция и 248 млн. лв. пазарна капитализация.

По статията работи: автор Мариян Йорданов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
Eon
преди 8 години
Няма профилна снимка
"Очакванията за ръст в туризма от 10-15% не се оправдават".

Няма как да се оправдаят с това качество на обслужване и с бетонните плажни ивици.
0
 
1
 
3
преди 8 години
Албена АД едва ли има повече от 10% от българския туризъм така че тия изводи ехееее ... и пак нагоре а не надолу са цифрите, с малко но нагоре, я питай гърците откога не са виждали нагоре...
0
 
2
 
2
преди 8 години
Аве не знам какви глупости сте решили да правите, ама това е целенасочена атака.
Гледай ся , 17.87 трябва да е била печалбата 9 месечен срок миналата година ,това е някаде 4.46 млн за 15% спад тая година. От там като погледнеш ти става ясно , че те пичовете имат 3,7 млн УВЕЛИЧЕНИЕ на разходите тая година. Та питам се аз, базирано на Албена АД ли ще правим анализ на целият туризъм у нас като човек като се замисли изглежда , че те са с 800 хил по малко на печалба тая година ,
0
 
0
 
1
преди 8 години
Няма профилна снимка
13,4 млн печалба - печалба е ... не загуба

Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото