Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Одобрени са безлихвени заеми за 53 млн. лева по програмата на ББР

В помощ на бизнеса са предоставени 41 кредита за 7,5 млн. лева, съобщи София Касидова, съветник по стратегическо развитие в банката

Одобрени са безлихвени заеми за 53 млн. лева по програмата на ББР

Снимка: БГНЕС

Засилва се интересът към гаранционната програма за подпомагане на работещите в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица, засегнати от пандемията от COVID-19, след въвеждането на новите условия за отпускане на безлихвените кредити. Към момента по тази антикризисна мярка са одобрени безлихвени заеми за 53 милиона лева.

Още по темата

Това съобщи съветникът по стратегическо развитие на Българската банка за развитие София Касидова.

Според нея програмата е успешна благодарение на съдействието от банките в помощ на нуждаещите се от финансово подпомагане граждани и фирми.

Безлихвените заеми за физически лица се отпускат от Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си ресурс по програмата и не приемат нови искания за заеми.

Към момента са постъпили над 21 хиляди искания за безлихвено кредитиране, като половината от тях са одобрени. Средният размер е около 4 хил. лв., близо до тавана от 4,5 хил. лева.

„Две трети от получателите са лица, които са на трудов договор и в момента са прекъснали своето трудово правоотношение, а останалата една трета са самоосигуряващи се“, обобщи София Касидова.

Максималният срок на погасяване на заемите е пет години, с минимум шест месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Те са освободени от такси, комисиони и неустойки.

По гаранционната програма на ББР за гарантиране на оборотни кредити в помощ на бизнеса, засегнат от пандемията, към момента са предоставени 41 кредита на обща стойност от 7,5 млн. лв.

Партньори по програмата са БАКБ, Банка ДСК, Инвестбанк, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка.

Придържаме се към общата рамка за държавни помощи на европейско ниво и отпускаме необезпечени кредити при облекчени условия“, заяви Касидова. Водят се преговори с още пет банки, които искат да участват с финансиране в подкрепа на бизнеса.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото