IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: Финансите и еврофондовете са спешните задачи пред кабинета

Нормално е лидерът на най-голямата политическа сила да е премиер, заяви председателят на КРИБ

10:23 | 10.10.14 г. 4
Огнян Донев: Финансите и еврофондовете са спешните задачи пред кабинета

Независимо кой ще управлява, новият кабинет трябва да се заеме с въпроса за финансовата стабилност, необходимостта бързо да се състави Бюджет 2015 и бързото „отпушване“ на еврофондовете. Това каза пред bTV председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев.

Запитан дали като бизнесмен някога е помагал на партия с пари преди избори, той заяви: „Никога“ и уточни, че не го е правил нито като представител на публична компания, нито като частно лице. 

Не е наша работа да казваме кой да е новият министър-председател, но е логично лидерът на най-голямата политическа сила да е премиер, в случая Бойко Борисов. Българският народ със своя вот подкрепи Борисов, коментира Донев.

При сегашните изборни резултати според него не може да има голяма коалиция, защото тя би трябвало да включи ГЕРБ и двете управлявали доскоро партии (БСП и ДПС – бел. ред.).

По повод твърденията на Реформаторския блок, че определени строителни фирми получават всички обществени поръчки, Донев призна, че през последната година са били толерирани определен брой фирми. Той очаква след изборите компаниите, които ще работят по големи инфраструктурни проекти, да са повече на брой, „както беше преди 3 – 4 години“.

Според него в едно бъдещо управление ДПС би могло да се ангажира и с пряка отговорност за участие във властта.

„Защото в този момент е много комфортно да са някъде отзад, сигурно и при това правителство ще имат тази роля. Не е лошо за българската държава, разполагайки с този вот, да кажат какво правят за националните интереси“, заяви Огнян Донев.

"Много е удобно да имаш само облаги от едно управление, а да не поемаш отговорност“, допълни председателят на КРИБ. Той отчита обаче, че засега партиите в парламента не искат да се коалират с Движението, което му определя една „много специална роля в българския политически живот“.

„Който и да управлява в България, би трябвало да се съобразява с политическите сили със съществено влияние сред българския електорат, ДПС покрива този показател“, допълни той.

Ако новото правителство тръгне както кабинета „Орешарски“, няма да управлява и две години, заяви Донев.

Припомняме, че от КРИБ поискаха оставката на кабинета „Орешарски“, след като Делян Пеевски бе избран за председател на ДАНС и започналите масови протести.

Запитан дали ГЕРБ са притискали бизнеса по време на кабинета „Борисов“ Донев отговори: „Имаше такива сигнали от малките фирми по места в общините, би трябвало вече да са си извадили поуките“.

По повод казуса с КТБ той коментира, че в случая има колективна отговорност за случилото се. Според Огнян Донев не е било справедливо отговорността да се прехвърля към служителите на банката.

„Накрая ще разберем всичко – когато завърши одитът и се види ясно състоянието на банката. Сега всички говорят, без да имат достатъчно информация“, смята председателят на КРИБ.

На въпрос имало ли е натиск към него, Огнян Донев отговори, че „медийната бухалка беше осъществявана от един Ваш колега, който се профилира като политик. Пожелавам му да създаде едно – две работни места, свързани с производството“.

Политиците не могат да създават работни места, различни от техните щабове, каза той по повод обещанието на Николай Бареков, че ще разкрие 1 млн. работни места за 8 години. „За целта трябва да внесе 600-700 хиляди чужденци, за да работят на така създадените от него работни места”, заяви с усмивка Огнян Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
Както каза Местан , дали ДПС ще са във властта или не зависи от техните избиратели , а не от желанията на този или онзи . Независимо дали ни харесва или не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ти къде видя да твърди такова нещо? Човека казва, че след като имат почти 19% от гласовете и са на части от процента след втората сила, следва да се съобразяваме с това. Те са фактор и това е факт. След като са фактор, АКО участват във властта, следва да е официално и да поемат своята отговорност, а не все да са в сянка и водещата партия да търпи негативите, а ДПСто да излизат сухи и даже да качват резултата на следващите избори. Или по друг начин, да бяха предложили Пеевски публично лично Доган или Местан, а не да се питаме КОЙ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Харесва ми интервюто, само не знам защо твърди че ДПС отново трябва да са на власт!?Напротив, както казва Радан, те трябва да бъдат "изтъргани" за да тръгне България по нов път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Какъвто и да е Огнян Донев, не може да се отрече че е умен човек, Съвсем точно, разумно и премерено изказване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още