Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Около 1,5 млн. българи не обръщат внимание на мерките срещу коронавируса

Мерките срещу коронавируса закъсняха, правителството трябва да е по-категорично в налагането им, смята бившият здравен министър Мими Виткова

Около 1,5 млн. българи не обръщат внимание на мерките срещу коронавируса

Снимка: БГНЕС

Не сме дисциплинирани, в България около 1-1,5 милиона души не обръщат внимание на мерките. Това са преобладаващо активни хора, които стават средство за пренасяне на инфекцията. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев по БНТ. Според него медиците са се научили да лекуват по-добре коронавирусната инфекция, смъртността спада и има по-адекватни протоколи за извънболничната и болничната помощ.

13% от заразените с коронавирус се хоспитализират, но много по-бързо нараства броят на заразените. В болница влизат хора, които са достатъчно тежки - с нужда от венозна медикаментозна терапия и такива, които имат нужда от обдишване. 

Още по темата

„Ако малко повече обяснявахме защо трябва да се носят маски, щеше да е много по-логично хората да спазват мерките“, каза Симидчиев. По думите му трябва по-малко да се говори за цифрите, а много повече да се говори за това защо се предприема дадена мярка.

Здравната система все още се справя, легла можем да разкрием повече, но не може бързо да се реагира с кадровия състав, тъй като един лекар се създава след 11 години обучение и практика. Трябва да мислим с хоризонт 10 години напред, призова Симидчиев.

Според бившия здравен министър Мими Виткова с „боязливите и половинчати мерки ще изпуснем нещата напълно от контрол“. За нея предприетите през октомври мерки са закъснели, а тенденцията за увеличаване на заразените е била забелязана още през септември. Виткова отбеляза, че вирусът ни е дал луфт от време през лятото да се осъзнаем и да се подготвим, но малко е било направено. Тя даде пример със студентите шестокурсници да бъдат подготвени поне да бъдат медицински сестри в отделенията - нещо, което не е се е случило.

„В момента ние, не само българите, но и целият свят, забавяме процеса, за да стигнем до ваксина, но има много въпросителни след това - колко ефективна ще е тази ваксина, колко ще трае имунитетът от нея“, предупреди Виткова в коментара си пред bTV.

Тя смята, че много тежък медицински проблем се политизира и в момента не е ясно с вируса ли се борим, или със себе си. Ситуацията в момента е, че вирусът ни води, а не ние него.

Бившият здравен министър очаква налагане на още мерки. По думите й няма нужда да пренасяме чуждите реалности, имаме си собствени реалности, които са много тревожни.

„В тази обстановка е нужно лидерство, нужно е да се налагат непопулярни, но добре артикулирани мерки“, каза Мими Виткова, която се пита къде е премиерът в случая. Като пример тя даде останалите страни, където именно мерките се артикулират от лидерите: премиерът излиза и си поема отговорността.

Нужно е и всеки да се лиши от нещо и това не е чак толкова драматично, обясни Виткова и посочи като пример някои общества, които не са излизали от тези мерки - като Китай например. "От едната страна е животът на нашите лекари, от другата страна са удоволствията на нощните заведения - като граждани трябва да изберем“, каза тя.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 март