Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Откриват нов пункт за противоградова защита в Хасково

Командният център включва 27 нови ракетни площадки, разположени на територията на областта

Откриват нов пункт за противоградова защита в Хасково

Снимка: Pixabay

Днес земеделският министър Десислава Танева ще открие новоизграден пункт за противоградова защита в Хасково. Новият команден център включва 27 нови ракетни площадки, разположени на територията на областта.

Събитието безспорно е важно, но се случва с голямо закъснение, тъй като вече общи за цялата страна около 70 хил. дка обработваеми площи са напълно унищожени от градушки от началото на годината до момента. 

Още по темата

По думи на Танева през последните 2 години държавата е инвестирала близо 12 млн. лева и още 800 хил. лв. през тази година за изграждане на два командни пункта с 50 площадки в Хасково и село Тъжа. Към момента обаче противоградовата защита обхваща едва 17 хил. дка общо от близо 50 млн. дка обработваеми площи. Ракетният способ, с който се работи от 50 години, обхваща за Северна България – Видин, Монтана, Враца и Плевен, а за Южна – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. 

След опустошителните валежи в Свищовско земеделските стопани там настояват и техният район да бъде включен в обсега на противоградовата защита, но от Агенцията за борба с градушките на този етап смятат, цитирани от bTV, че зоната не е заплашена от чести неблагоприятни метеорологични явления

Проблемът е на дневен ред от години, но до момента няма работещо решение.

През март тази година правителството предложи на парламента да бъде приет Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития. Първоначално при общественото обсъждане агроминистерството предлагаше и застрахователите да финансират системата, но те се възпротивиха. Така стопаните ще трябва да плащат за защита вместо по 50 ст. на декар, по 75 ст.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие