Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пандемичните спестявания глобално са основно към банкови депозити

Очаква се ефектът на принудително спестяване да отмине с края на държавните помощи, каза Владислав Русев, директор на ПОД Алианц България

гледано: 2066   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Брутните финансови активи на българските домакинства са нараснали само с 0,1% през 2020 г., което е най-слабото увеличение от 2000 г. насам. Световните финансови активи достигнаха рекордните 200 трилиона евро в края на 2020 г. и за първи път в историята надхвърлиха 300% от глобалния БВП, показва докладът Allianz Global Wealth Report 2021.

Държавните пандемични помощи и феноменът на принудително спестяване имат основна роля за този ръст, коментира Владислав Русев, главен изпълнителен директор на "Пенсионно осигурително дружество Алианц България", в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

В страната доминиращ дял имат спестяванията в банковите депозити, като тази тенденция се променя при по-младите поколения. Има голям ръст през 2020 г. и на доброволното допълнително пенсионно осигуряване, което не е толкова заради масова спестовност, а реакция на масовите ниски лихви по банковите депозити - хората започнаха да търсят нови начини за инвестиране, коментира Русев.

Докладът на Allianz показва, че се запазва тенденцията за свиване на глобалното неравенство. Разликата е била 89 пъти между богатите и бедните държави през 2000 г., сега е 22 пъти, след лек обрат през 2019 г. 

България се различава от всички източноевропейски държави, където има по-равномерно разпределение на богатството. Страната е много по-близо по този показател до САЩ, Великобритания, Русия и Германия, където неравенството е високо.

Между 2010 г. и 2021 г. два пъти се е увеличило богатството на домакинствата в България, но това се дължи в голяма степен на по-богатите, коментира Русев.

Като процент на дълговото бреме от БВП България може да се сравнява с останалата част от Източна Европа, но нискодоходните групи са по-застрашени от неплатежоспособност и са по-голяма част от населението (45%).

"Принудителните спестявания глобално са се насочили основно към банкови депозити, но по-скоро става дума за пари, които са останали неизхарчени по сметките. Този ефект дава и необичайния ръст от 9,7% за 2021 г. на брутните финансови активи", обясни Русев.

Очаква се ефектът на принудително спестяване да отмине с края на държавните помощи.

В САЩ 70% от ръста на спестяванията е заради нарастване на цената на финансовите активи и изключителното разпространение на инвестирането в акции - в Европа този дял е 46%, а в Германия - само 11%.

Активите на ценни книжа са нараснали глобално с 10,9%, а активите на застрахователните и пенсионните фондове са се увеличили с 6,3%, което е близо до средното. Няма системна причина или реален спад при пенсионните фондове, а по-скоро може да се говори за необичайни нива на спестявания и задържания на средства в банки и други инвестиционни инструменти, коментира Русев.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петков: Основна цел е да бъде изкоренена репутацията за корупцията у нас