Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пчелари настояват за европейска проверка на всички вещества за растителна защита

Секторът иска медът да бъде изключен от споразуменията за свободна търговия

Пчелари настояват за европейска проверка на всички вещества за растителна защита

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският орган по безопасност на храните в най-кратки срокове да изследва всички вещества, особено за растителна защита, които застрашават здравето на пчелите. Това е едно от основните предложения за допълнения в доклада на ЕП "Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС", което беше прието на конференция за сектора, организирана от евродепутата Момчил Неков в София, съобщи БТА.

С другите допълнения се призовава ЕК да определи меда и други пчелни продукти като "чувствителни продукти" и да ги изключи от преговорите за споразумение за свободна търговия. Акцент е било и предложението за пълна забрана на неоникотиноидните пестициди. 

Още по темата

Най-големият проблем се състои в разпространението на фалшив мед на вътрешния пазар, което доведе до спадането наполовина на покупната цена на пчелния мед спрямо 2014 година. Това поставя европейските пчелари в безнадеждно положение. Бюджетът на ЕС за пчеларските програми трябва да бъде увеличен с 47,8%, което се равнява на 47 млн. евро годишно. Тези констатации и предложения, залегнали в проекта, са одобрени от присъстващите експерти и производители.

"Предизвикателствата пред сектора у нас са специфични, но днес изградихме позиция с конкретни предложения, които ще бъдат представени и включени в бъдещия официален документ на Европейския парламент", е заявил Момчил Неков.

На конференцията са били представени и тенденции в сектора у нас - проблемът около обединението в сектора, ролята на дигитализирането и въвеждането на нови технологии като решение в развитието на пчеларството у нас.

Ресорната комисия в ЕП се очаква да приеме документа през ноември, а гласуването в пленарна зала ще е в началото на следващата година.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 23 март