IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново законодателство за земята ще има най-рано догодина

Земеделският министър Румен Порожанов определи свършеното досега като „абсолютна нула“

16:09 | 31.08.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ново законодателство за земеделските земи ще има най-рано догодина, стана ясно на пресконференция на земеделския министър Румен Порожанов. Той отчете свършеното от министерството през първите 100 дни на управлението и основните приоритети.

Заявка за изработването на Кодекс за земята беше дадена от Десислава Танева, когато беше министър на земеделието в предишното правителство на ГЕРБ. След пряко договаряне министерството избра консултант – адвокатско дружество, което да обедини нормативната уредба за поземлените отношения, която сега се регулира от няколко закона. 

Политическата криза в края на 2016 г. спря работата по проекта, а служебното правителство имаше забележки към свършената работа, за която по информация от бившия служебен министър Христо Бозуков е трябвало да бъдат платени 462 хил. лв. с ДДС.

Днес Румен Порожанов заяви, че ще се работи по единен нормативен документ и работата може да приключи догодина. 

„Заварихме една изключителна боза с открита обществена поръчка, правена – недоправена, подписан – неподписан договор, договор в прокуратура, изпратени материали по този договор, който не е ясно дали е легитимен или не е легитимен, материали, които не са били приети“, обобщи свършеното дотук, включително и с намесата на служебното правителство, Румен Порожанов.

„Абсолютна нула“, посочи той. В момента се изчаква прокурорската проверка за договора с консултанта, по който е платен аванс около 100 хил. лв.

Комисия в агроминистерството ще работи по обединяване на тази материя в единен нормативен документ, обясни министърът. По думите му „това ще е процес, който ще се опитаме да финализираме догодина“.

Сега като по-приоритетна той посочи промяна в законодателството за земите, която да спре хванатите наскоро злоупотреби с т. нар. бели петна – непотърсените от собствениците земеделски земи.

Общинските служби по земеделие са хванали 79 нищожни договора за ползване на бели петна, за които собствениците едва ли знаят, че са сключени с арендаторите. В следващата кампания това няма да се повтори, закани се министърът.

Той посочи като приоритет работата по бъдещето на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

Всички страни членки са за запазване на директните плащания, Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и другите стимули за фермерите, каза министърът. Но подчерта, че с излизането на Великобритания от ЕС като цяло в европейския бюджет се отваря дефицит от 20 млрд. евро. Това става на фона на пазарните и климатични рискове, които са все по-актуални за земеделския сектор.

След преговори с кредиторите и преструктуриране на дълговете (около 30 млн. лв.) държавното дружество „Напоителни системи“ ще преодолее финансовите загуби, планира още министърът.

В момента една трета от земеделските земи в страната са защитени от градушки и разширяването на обхвата по думите му трябва да стане с използване на самолети, което ще струва 20 млн. лв. 

Той планира реформа и в Селскостопанската академия, като заяви, че всеки от 26-те й института е „собствена губерния“.

Порожанов припомни, че почти 6 млн. т е тазгодишният добив на пшеница, като вече са изнесени почти 1 млн. т при по-добри цени спрямо миналата година. 

За първите три месеца на кабинета по ПРСР са изплатени около 250 млн. лева. Подписани са над 710 договора за 160 млн. лева. Директните плащания към фермерите за трите месеца са около 640 млн. лева.

Румен Порожанов заяви още, че Законът за храните е минал на подпис в Министерския съвет, като върви съгласуването на Закона за хранителната верига.

На пресконференцията стана ясно, че българските потребители са изяли част от първата пратка яйчен прах, за която бе установено наличие на фипронил. Яйченият прах е бил вложен в майонеза и сладоледи. Част от тях са купени, други са с изтекъл срок на годност, а останалото количество е възбранено, заявиха от Агенцията по храните, без да уточнят конкретни количества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 6 години
КАК ТАКА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ?Всичко тече всичко се променя. България се изтече в странско , а генофона се промени с *** РИМЛЯНИ които сега с ОБРАЗОВАТЕЛНАТА РЕФОРМА ще бъдат обучавани как да работят и ХРАНЯТ УПРАВЛЯВАЩАТА НИ ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА. Не зная дали управляващи и ОПОЗИЦИЯ вярват в това "ЩАСТЛИВО БЪДЕЩЕ", но имайки предвид генетичнте обременености на дадени етноси си мисля, че идеята с превъзпитанието ИМ с МОРКОВА няма да даде резултат.И ТОЯГАТА НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНИ. Генното инженерство не е стигнало до там да променя НАЦИОНАЛНИ ЧЕРТИ ОБУСЛАВЯЩИ НАЧИН НА ПОВЕДЕНИЕ на етнически групи определящи БЪДЕЩЕТО НА ДЪРЖАВАТА.Всичко е свършило. Някой трябва просто да обяви НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТА на това търговско дружество наречено БЪЛГАРИЯ.РЕДНО Е ДА СЕ ПОМИСЛИ КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА ЗА ТОВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 6 години
"Злоупотреби с т. нар. бели петна" СА ВЪЗМОЖНИ ЗАЩОТО ИЗВЪРШВАЩИТЕ ТАЗИ ДОКУМЕНТНА ИЗМАМА ОЩЕТЯВАЩА ДЪРЖАВАТА СЪС СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ знаят, че ще останат безнаказани. Същият проблем е и с ОТРОВНИТЕ ЯЙЦА излапани като сладоледи от нищо неподозиращи ДЕЧИЦА. НЯМА ОСЪДЕНИ , НЯМА УВОЛНЕНИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ!Иначе върви нещо като РЕФОРМА и в СЪДЕБНА СИСТЕМА , И В СЕЛСКО СТОПАНСТВО И О В ОБРАЗОВАНИЕ .....РЕФОРМИ ПРОДЪЛЖИЛИ 28 години довели до това, че от 9 милиона населението ни сега е 5 милиона души. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ТАКА. Скоро в тази държава ще останат само ПЕНСИОНЕРИ и размножаващи се като *** РИМЛЯНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 6 години
"хванатите наскоро злоупотреби с т. нар. бели петна " - тоя *** ли прави ? Та това започна в момента в който въведоха плащането им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Пуки
преди 6 години
Абсолютна нула много точно определение за работата на всички правителства за последните години.Спокойно нищо няма да се промени, само ще надуват свирката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още