IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвят се законови промени срещу незаконното преотдаване на земя

Измамите със земеделски земи трябва да бъдат незабавно преустановени, защото са посегателство срещу правото на собственост, заяви омбудсманът

17:41 | 25.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерство на земеделието, храните и горите изготвя законодателни промени във връзка с оплакванията на собственици на земеделски земи за преотдаване на площи без тяхно знание.

Това съобщи зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева, която заедно с омбудсмана Мая Манолова се срещна със земеделци - производители и собственици на земя от Община Вълчедръм, Област Монтана, съобщават от земеделското министерство.

Разкрита е порочна схема, в която терени в региона са отдадени едновременно на четири фирми, чиито управители и съдружници сключват помежду си договори, без да са собственици на имотите.

В момента всички областни и общински служби по земеделие проследяват правото на наемодателя или арендодателя да сключи този договор, като се търси връзка със собственика. При липса на такава следва служителите да изискат от лицето, което внася договора, необходимите допълнителни документи, доказващи връзката на собственика и наемодателя, който има или няма право да сключи този договор.

При установени нередности всички случаи се предават на районната прокуратура.

Омбудсманът заяви, че има готовност още на 1 септември, в първия ден от работата на Народното събрание, да внесе предложения за незабавни промени в Закона за арендата и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Манолова очаква те да бъдат припознати от депутати от всички парламентарни групи, избрани от Монтана и региона, така че по най-бързия начин парламентът да отмени лобистката поправка.

„Измамите и схемите със земеделски земи трябва да бъдат незабавно преустановени, защото това е посегателство върху едно от основните конституционни права – правото на собственост“, каза Мая Манолова, цитирана от пресцентъра на институцията.

По думите ѝ измамните схеми са възможни поради няколко причини, посочва омбудсманът.

Първата е практиката нотариусите да заверяват само подписи, но не и съдържанието на договорите за наем, което води до безпроблемно сключване на такива договори между две страни, които не са собственици на земята. Процедурата продължава в Агенцията по вписванията, където заради отпадането на изискването за представяне на скица на имота, в която фигурира името на собственика, става възможно вписването на договори от несобственици и без връзка със собственика. Накрая процедурата, отново чисто административно, минава и през земеделските служби, без да се изследва собствеността, обясни общественият защитник.

„Най-малкото, което може и трябва да се направи, е да се върне изискването за представяне на скица в Агенцията по вписванията, така че да стане невъзможно вписването на договори от несобственици и без връзка със собственика. Има нужда от едно по-детайлно уреждане на този вид поземлени отношения, защото тук стои въпросът за т.нар. „бели петна“ - това са земи, имоти и масиви, които биха станали лесна плячка на измамници, защото хората, собствениците или са в чужбина, или по други причини нямат връзка със земята", каза още Мая Манолова.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още