IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсията от НОИ ще се намалява с по-малък процент от сегашния

Промяната ще осигури с около 10% по-висока пенсия за осигурените в частен фонд

15:39 | 29.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Първите пенсионери след 31 август 2021 г. могат да очакват средно с около 10%, или 50-60 лева, по-висока пенсия от Националния осигурителен институт (НОИ) в сравнение с тази, която биха получили, ако не беше предприета промяна в изчисляването на индивидуалния коефициент. Това ще стане възможно с одобрените от правителството в оставка нормативни промени, с които се определя начинът за изчисляване на пенсията, която кандидат-пенсионерите ще получават от НОИ, когато са се осигурявали и в универсален пенсионен фонд. 

С приетите изменения в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж се създава механизъм, който гарантира точното прилагане на закона при определянето на намалението на индивидуалния коефициент, когато бъдещият пенсионер е правил вноски и във втория пенсионен стълб и има право на втора пенсия.

Досега намалението беше с над 20% заради втората пенсия от Универсален пенсионен фонд.

Съгласно промените при определяне на индивидуалния коефициент за изчисляване на пенсията от НОИ ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд, като се взема предвид броят на месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж. Ще се взема предвид и трансферът от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 г. до 2015 г. включително.

Приетите промени ще окажат положително въздействие върху над 2,3 млн. души, осигурени в универсален пенсионен фонд и върху близо 2,1 милиона пенсионери с пенсия от държавното обществено осигуряване, посочва се в решението на правителството в оставка.

С измененията в Наредбата за пенсиите и осигурителни стаж се намалява и административната тежест за гражданите. Урежда се по нов начин преизчисляването на пенсиите с осигурителен стаж и/или доход след пенсиониране.

Предвижда се заявлението на лицето за ежегодно преизчисляване на пенсията да може да се подава както едновременно със заявлението за отпускане на пенсията, така и на по-късен етап. В случай че преизчисляването с осигурителен стаж и осигурителен доход е по-неблагоприятно за пенсионера, размерът на пенсията се определя само въз основа на осигурителния стаж, придобит след пенсионирането, съответно след последното преизчисляване на пенсията.

Друга част от промените предвиждат, че в случаите, когато лицето вече е представило оригинални документи пред пенсионния орган и в пенсионното му досие има заверени копия от тях, при последващо отпускане на пенсия или добавка да не се изискват отново оригиналните документи.

В началото на годината парламентът прие окончателно промените в КСО, които регламентираха фазата на изплащане на т.нар. втора пенсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още