IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионерите с по-ниски преизчислени пенсии ще получат компенсации

Един от възможните варианти е да бъдат отпуснати индивидуални добавки за всеки от ощетените пенсионери

17:35 | 06.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen Bloomberg

Правителството готви компенсации за всички пенсионери, чиято нова преизчислена пенсия заедно с добавката от 60 лева, се окаже по-малка от това, което са получили през декември, когато добавката беше 120 лева. Това каза пред БНР Любомира Язаджиева от дирекция „Пенсии“ в Националния осигурителен институт.

„При средно увеличение, както е обявено 12,5%, ясно е, че лицата, които имат повече категориен стаж, съответно по-голяма продължителност на осигурителния стаж след превръщането, за който се запазва тежестта от 1,2 на сто, при тези лица ще има по-големи отрицателни разлики. Правителството се е ангажирало да предложи механизъм за компенсиране на тази отрицателна разлика. Очакваме нормативен текст, който да реши този въпрос“, посочи експертът от осигурителния институт.

Един от възможните варианти е да бъдат отпуснати индивидуални добавки за всеки от ощетените пенсионери.

Припомняме, че от 25 декември 2021 г. всички пенсии се изчисляват по нов начин като коефициентът на тежест на всяка осигурителна година се вдига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия става 170 лв., а минималната се повишава от 300лв. на 370 лв. 

Средното увеличение на пенсиите от 25 декември е 12,5% или около 65 лв. на човек.

Преди два дни социалният министър Георги Гьоков уточни, че за всеки пенсионер увеличението е различно в зависимост от осигурителния му статус. Целта е хората да не получават по-малка сума, отколкото получаваха с Covid добавката от 120 лв. през изминалата година.

"Изчисленията ни са такива, че да няма нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия от това, което е получил през декември. Ако идентифицираме проблем при някоя от групите, която да е ощетена, ще коригираме този проблем", увери социалният министър.

До юли е осигурена и Covid добавка по 60 лв. След това трябва да се търси решение как парите на възрастните да не намалеят със спирането на добавката, посочи още Гьоков.

Според него добавката заради коронавируса не е трябвало да се вкарва в пенсионната система, защото тези добавки нямат нищо общо с нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още