IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес пенсиите се преизчисляват с по-висока тежест на осигурителния стаж

Това ще повиши пенсиите с между 65 и 70 лв.

09:55 | 25.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

От днес минималната пенсия става 370 лева вместо досегашните 300 лева, а максималната се увеличава от 1440 на 1500 лева. От днес размерът на трудовите пенсии ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж. Това ще повиши пенсиите средно с 12,5 на сто или със суми между 65 и 70 лева.

След влизане в сила на промените пенсионерите, които получават минимален размер на съответния вид пенсия ще достигнат 1 милион  и 44 хиляди души при 892 000 до момента, предава БНР.

Тези, чиито пенсии са ограничени до така наречения таван, ще се увеличат от около 27 500 на над 34 000 души. За да има равнопоставеност между пенсионерите, считано от днес, НОИ ще преизчисли над 2 милиона трудови пенсии и добавки, в това число пенсии за стаж и възраст, инвалидни пенсии, наследствени пенсии и вдовишки добавки, отпуснати с начална дата до 24 декември 2021 година включително.

При това преизчисляване  ще бъде приложена по високата тежест за всяка година и месец осигурителен стаж без превръщане.

Хората ще започнат да получават преизчислените размери на пенсиите си с редовното месечно плащане за януари 2022 година като към тях обаче ще бъде изплатена и разликата между старите и новите им размери за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Остави го инженерчето, трябва да има и клоунска трупа, да весели хората. Той и другия такъв са тук на Бъдни Вечер, на Коледа, изобщо постоянно. Личен живот 0, жиеее за да кълне, но нивото е толкова ниско, че става смешно. Но пък е идеален за ролята на форумна изтривалка и шyт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Ако ти си гътнеш, форумът ще си отдъхне от простотиите ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
идеалният пенсионер е тоя , дето месец преди първа пенЦия се гътва от ковид ...или инДжекции за 75 льова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още