Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пл. Димитров: Плоският данък вече носи негативи

Около 670 лева на годишна база ще останат „в джоба на всеки работещ българин“ при необлагаем минимум, каза президентът на КНСБ

Пл. Димитров: Плоският данък вече носи негативи

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Плоският данък вече носи негативи и ние предлагаме той да се осъвремени. Това каза по bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров. Предложението на синдиката е да се въведе необлагаем минимум от 510 лв., така че „какъвто и доход да има един човек, тази сума да е необлагаема”.

По повод 10 години от въвеждането на плоския данък синдикатът организира наскоро дискусия „за” и „против” този налог.

Димитров поясни, че с въвеждане на необлагаем минимум във всички доходни групи ще останат повече средства.

„Естествено е, че ще загуби бюджетът“, посочи Димитров. И допълни, че основният двигател на икономиката е потреблението, което идва от доходите. През последните три години не износът, а потреблението е основен двигател, отбеляза той. 

Още по темата

„Не искаме втора ставка, говорим за необлагаем минимум, който да бъде приспадан от всеки доход“, повтори лидерът на синдиката. От там са пресметнали, че около 670 лева на годишна база ще останат „в джоба на всеки работещ българин“.

По думите на Димитров плоският данък не е довел до свиване на сивия сектор.

От синдиката предлагат също да се вдигне таванът, върху който се начисляват осигурителни вноски. В момента той възлиза на между2600 лв. до 3000 лева.

Припомняме, че позицията на финансовия министър Владислав Горанов е, че сега не е времето за премахване на плоския данък. Той обаче изказа готовност да участва в експертен дебат по темата. Според него няма достатъчно убедителна теза, че въвеждането на прогресивно облагане ще реши проблемите с неравенството, но може да се предположи, че част от проблема с неравенството идва от пропорционалното облагане. Дискусията не трябва да е в посока дали да се премахне плоския данък, а как да се премахне, коментира Горанов преди седмица.

Относно очакваното поскъпване на живота след поредното увеличение на цените на газа Димитров прогнозира, че издръжката на живот на 4-членно семейство – двама родители с две деца, ще стане 2400 лв. Това означава, че всеки един от родителите трябва да взима чисто по 1200 лв., а 75% от домакинствата нямат такъв доход, коментира лидерът на КНСБ.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
Pyramid до: Pyramid
преди 9 месеца
...и за бюджета ще остава.
0
 
0
 
8
Pyramid до: Pyramid
преди 9 месеца
...дори ще може тази ставка да се намали още, като
1
 
0
 
7
преди 9 месеца
Оххх. Доказах вече неведнъж в темата за този данък че, въпреки популярното си название, той НЕ Е ПЛОСЪК. Хубаво казва г-н Димитров за потреблението но, я се огледайте, колко народ остана у нас, че да залагаме на това? И, изобщо, работата на парче обърква де що може, хора, финанси, бюджети. Давайте с новия бюджет, НО!
- Но, да се разшири облагаемата база /да речем с периодично изравняване/, КАТО НАИСТИНА, СЕ ОБЛАГА ОБЩИЯТ ДОХОД, А НЕ САМО ЗАЮЛАТИТЕ. Тогава,
0
 
0
 
6
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Забелязвам стъпка към компромис. Преди предлагаха необлагане на минималната заплата, а сега на всички доходи до 510 лв. Това е по-справедливо.
1
 
3
 
5
majnata до: s3
преди 9 месеца
Клакьора , потапяй се във фекалиите откъдето си изпълзял !

Още от Икономика и политика
Агустин Карстенс: БНБ е пример за опазване на икономическата стабилност