IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Консултациите за Конституцията изглеждат като извинение

Големите партии - ГЕРБ, ДПС, ВМРО няма да подкрепят президента за промени в основния закон на държавата, прогнозира доц. Даниел Смилов

10:53 | 19.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Иван Гешев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Иван Гешев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В момента консултациите при президента за промени в Конституцията изглеждат като извинение за бързия подпис, който Румен Радев положи под рокадата между Иван Гешев и Сотир Цацаров. Това заяви в ефира на БНР  политологът доц. Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

"Президентът Румен Радев изпраща важно политическо послание, че не одобрява избора на сегашния главен прокурор, че смята организацията на съдебната власт по отношение на прокуратурата за проблематична", каза експертът. Той обаче подчерта, че посланието на президента щеше да е по-силно, ако Радев беше започнал консултациите преди да подпише указа за назначаване на главния прокурор. „Имаше конституционни основания да забави този подпис“, каза Смилов. 

Той прогнозира, че големите партии - ГЕРБ, ДПС, ВМРО няма да подкрепят държавния глава. "БСП е вероятно да застанат зад Радев, но за конституционни промени са нужни големи мнозинства", уточни той. "Не виждам политическо съгласие в парламента за тези промени и затова интерпретирам ходовете на Радев като политически послания", добави политологът.

Той определи искането на правителството от Конституционния съд да даде интерпретация на фигурата на независимия прокурор като "прехвърляне на горещия картоф". Според Смилов предложението за такъв независим прокурор не може да идва само от прокурорската квота във Висшия съдебен съвет, защото тя почти изцяло е под контрола на главния прокурор:

"Така че да се очаква от него да дойде предложение за независим кандидат, не е удачно. Най-малко такова предложение трябва да идва от пленума на ВСС", посочва Смилов. Очакванията на политолога са от КС да дойдат достатъчно насоки за решение.

"Проблемът в нашия конституционен модел е, че не успяваме да създадем независими институции. Те имат формалните гаранции, но ако се вгледаме в дейността им, ще видим, че тя е доста проправителствена и се отклонява в посока на силните на деня“, обясни Смилов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още