Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Политолог: Машинното гласуване поставя повече въпроси, отколкото дава отговори

Българското общество не трябва да губи доверие в изборния процес и вярата, че вотът е механизъм на промяната, посочи Христо Панчугов

гледано: 1636   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Изключително вредно е да се насажда идеята, която се лансира от месеци у нас, че парламентарните избори ще бъдат откраднати. Вярата на българското общество, че вотът е механизъм на промяната, не трябва по никакъв начин да бъде разбивана. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria политологът Христо Панчугов.
Още по темата

Той изрази скептицизъм, че организирането на изборите по пощата е постижимо в рамките на два месеца

"Към този момент никой от властимащите не си е направил труда да попита Българските пощи дали имат способността да се захванат с този процес - какви гаранции биха могли те да предоставят относно запазване тайната на вота и дали писмата нямат да бъдат загубени“, риторично попита Панчугов и посочи, че ако доверието на българските избиратели в пощите е минимално, то неминуемо такова ще бъде тяхното отношение и към самия изборен процес.

По отношение на машинния вот политологът е на мнение, че сертифицирането на машините не е достатъчно само по себе си - "процесът по установяване на техническата изправност трябва да бъде публичен, както и да бъдат разиграни различни сценарии при потенциална повреда на техниката, за да може съмнението на българския гласоподавател да бъде сведено до минимум"

Кога в следващите два месеца ще бъде направена една секция, в която реално да се тества как функционира машинното гласуване, тоест реално хората да отидат да пуснат бюлетина, за да се разбере дали машините действително работят; имат ли технически проблем и как може той да бъде разрешен; какво се случва, ако машината се счупи в изборния ден и при това положение как гражданите биха дали своя глас? Според Христо Панчугов това са въпроси, които все още нямат отговор и липсата на яснота би породила притеснение в българския електорат.

"Ние все още не можем да решим как да изглежда организацията на предстоящия изборен процес в ситуация на пандемия. Може би консултациите на президента трябваше да се състоят първо с Централната избирателна комисия, да бъде установена процедурата и след това да се търси консенсус между различните политически фракции", смята той.

Още по темата за предстоящите избори в България, както и за случващото се в САЩ и опасностите пред свободата на словото, може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.    

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
До 2027 г. се планира е-регистър за декларациите на висшите политици