Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Половин милиард лева се влага в модернизация на жп участъка Костенец-Септември

Инвестицията в жп инфраструктурата е с европейски пари и с партньори от Механизма за свързване на Европа, съобщи транспортният министър

Половин милиард лева се влага в модернизация на жп участъка Костенец-Септември

Снимка: Ройтерс

Близо половин милиард лева ще бъдат инвестирани в жп участъка Костенец-Септември. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков по време на първата копка на жп гара Белово по проекта „Модернизация на железопътен участък Костенец-Септември“.

Още по темата

Според него жп участъкът от 25 км е труден, защото в него има всичко, което железопътната инфраструктура предполага – железен път, телекомуникации, сигнализации, съоръжения, мостове, тунели, подлези, надлези.

Министърът отбеляза, че е  предизвикателство за кратък период да се изгради връзката София-Пловдив и да се добави към почти направената жп линия Пловдив-Бургас и тази към Свиленград.

„Жп инфраструктурата ще се превърне в най-удобното, най-екологосъобразното и най-модерното средство за придвижване на голяма част от хората и голяма част от товарите", посочи Желязков, цитиран от пресслужбата на транспортното ведомство.

Той потвърди, че модернизирането на жп инфраструктурата на България се прави с европейски ресурс с партньори от Механизма за свързване на Европа. Росен Желязков увери, че се наваксват затрудненията при управление на ресурсите в сегашния програмен период.

Investor.bg припомня, че през ноември 2016 г. беше подписан договор за финансиране на проекта „Модернизация на железопътния участък Костенец-Септември“, който трябва да приключи до края на 2022 година.

През август миналата година, след обществена поръчка, беше обявен изпълнител на проекта ДЗЗД „Костенец - Септември 2018“, който се състои от фирмите „Транс логистика" ЕООД, „Контратас Иглесиас" АД и „Аркада Къмпани" АД. Стойността на контракта е 379,9 млн. лева без ДДС.

Националната компания „Железопътна инфраструктура"(НКЖИ) започна обществена поръчка за строителството на участъка Костенец-Септември още през 2017 г., но тя се обжалва повече от две години. В решение си през април 2019 г. Върховният административен съд потвърди решението на НКЖИ за избор на изпълнител.

Правителството одобри увеличението на размера на националното съфинансиране за проекта „Модернизация на железопътен участък Костенец-Септември" и отпусна допълнително средства в размер на 116,4 млн. лева.

Още по темата

Оценката на съответствие и строителен надзор по проекта ще се извърши от Обединение ИВЕР ДЗЗД, състоящо се от фирмите „Ив контрол Варна" ЕООД, "Етаконс" ООД и „РПА" ООД като стойността на сключения договор е 8,268 млн. лева без ДДС.

Железопътният участък Костенец – Септември е част от глобалния проект „Модернизация на железопътната линия София – Пловдив“, който е важен елемент от коридорите на Транс-Европейската транспортна мрежа. Проектът е от стратегическо значение, не само за България, но и за по-добрата свързаност на всички държави от Югоизточна Европа.

Чрез рехабилитацията на този железопътен участък ще се осъществи цялостното модернизиране на линията София – Пловдив и ще се разреши едно от основните затруднения пред Паневропейската железопътна мрежа в Югоизточна Европа, намираща се на пътя на най-кратката връзка между Западна и Централна Европа, Близкия Изток и Азия.

Проектът включва модернизация на двойна, електрифицирана железопътна линия с приблизителна дължина 24,5 км.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
pioner до: vzhekoff
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Никой не прави обновяването на линиите за пътнически транспорт.
1
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Абе не разбрахте ли, че докато няма влак с 200-220 кмч до Пловдив (т.е. да се стига за 30-40 мин.) никой няма да ви ползва жп-превоза.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 септември