IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството е готово с промени в Закона за водите заради язовирите

Планира се единен регистър на водоемите и да се ускори класификацията им, за да се знае кои са най-опасните и чия отговорност са, обясни Корнелия Нинова

21:54 | 21.01.22 г.
<p>
	Вицепремиерът Корнелия Нинова.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Вицепремиерът Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството е готово с предложения за промени в Закона за водите заради язовирите. Екипът на Министерството на икономиката и индустрията работи по предложения за промени и в няколко наредби, така че да се ускорят ремонтите на съоръженията.

Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на изслушване в Народното събрание.

Нинова допълни, че се планира създаването и на единен регистър на язовирите, „за да се знае колко са, къде са, чии са“. Тя призова също така да се завърши работата по класификацията на съоръженията, за да се знае кои са най-опасните, да се ускори прехвърлянето на общински язовири, за които местните администрации нямат бюджет да поддържат към държавата, и да се актуализира списъкът с най-спешните за ремонти язовири.

Вицепремиерът коментира, че в България няма институция, която да каже колко са язовирите в страната, чия собственост са и в какво състояние се намират. Тя подчерта, че е необходимо да се изготви обща стратегия за управление и стопанисване на съоръженията и да се преодолее разпокъсаната собственост и, съответно, отговорност.

Колко са язовирите в България и кой ги стопанисва

В България в момента има 6 844 язовира, от които почти 5 хил. са общински, посочи Нинова. Към Министерството на земеделието са 719, от които 241 са отговорност на Напоителни системи, а на Земинвест – 451. Общо 499 язовира са към Министерството на икономиката и индустрията, с неизяснена собственост са 312, на земеделски кооперации са 157, а частна собственост са 144.

Министерството на енергетиката управлява 38 язовира, от които 21 са значими за националната сигурност. Други 13 са държавна собственост, управляват се от съответните областни управители и се оперират от ВиК дружества.

Нинова посочи, че има язовири с различни собственици – едни притежават земята, върху която са строени, други – стената, трети са концесионерите, които ги експлоатират.

Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, към което общините получиха възможност да прехвърлят безвъзмездно водоеми през 2018 г. с промени в Закона за водите, управлява 547 язовира към момента, каза още Нинова. Принципал на предприятието е Министерството на икономиката.

От тези язовири 498 са публична общинска собственост, която общините са прехвърлили на държавата, за 48 се води съдебен спор или собствеността е неясна, 1 е предоставен от държавата на предприятие (Огняново).

Към края на 2018 г. общините са подали 2 717 заявления до министъра на икономиката за прехвърляне на язовири. Областните управители са дали отказ за 1 363 язовира, не отговарят на законовите изисквания, подчерта Корнелия Нинова. Това са малки водоеми, които навремето са били в основата на хидромелиорациите, но отдавна не се поддържат. Те са строени до 70-те години на ХХ век, техническото им състояние не съответства на нормативните изисквания, отделно нямат и проектна и строителна документация, за да се стопанисват и управляват.

Що се отнася до контрола на язовирите, Нинова обясни, че Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) отговаря за техническо състояние, извеждане от експлоатация, издава предписания. Областните управители назначават специални комисии за контрол, което може да се прави и от всеки от собствениците, допълни тя.

Забавена е класификацията по степен на опасност на язовирите, посочи още тя. Класифицирани са 2 909 язовира, от тях 1 374 са с висока степен на опасност, 334 – със значителна, 1 201 язовира – с ниска степен на опасност.

Разпокъсана собственост и размита отговорност

Нинова коментира, че от събраните данни за язовирите се вижда, че проблемите са в няколко направления: собственост, експлоатация, ремонти.

Тя припомни, че „Държавната консолидационна компания“ (ДКК) получи по времето на третия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ) над 500 млн. лева за ремонт на 416 язовира, определени като опасни. ДКК е платила авансово цялата сума на „Монтажи“ ЕАД да започне ремонти на 267 от тези 416 язовира. За 148 не се предприемат никакви действия, посочи тя.

Завършени са ремонтите на 11 язовира. От тези 11 за 10 Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) се е произнесла, че са незаконно ремонтирани заради неизрядна документация и отказва да ги приеме. Само 1 е узаконен, коментира тя.

Нинова допълни, че държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ планира средства за ремонти, които са заложени в бюджета, като ще се следи да не се финансира втори път ремонт на язовири, за които са дадени 500-те млн. лева на ДКК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още