Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството отмени незаконното решение за строеж на втори лифт в Банско

Министрите се аргументираха с решението на ВАС за отмяна на плана за управление на Национален парк "Пирин"

Правителството отмени незаконното решение за строеж на втори лифт в Банско

Снимка: Архив БТА

Правителството отмени своето незаконно решение да действа спешно, ако е налице инвестиционно намерение за построяване на втора кабинкова линия в ски зоната на Банско. 

Решението беше взето на 29 декември 2017 г. на последното заседание на Министерския съвет за годината. То  предвиждаше предприемане на спешни действия по реда на екологичното законодателствозаради инвестиционно намерение за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона – Банско.

Още по темата

Тогава министрите промениха плана за управление на Националния парк "Пирин" и възложиха на екоминистъра при инвестиционен интерес за изграждане на нов кабинков лифт в Банско да се предприемат спешно мерки по екологичното законодателство, така че той да бъде изграден във възможно най-кратък срок. Планът беше променен без задължителната екологична оценка, както изискват европейските директиви.

Investor.bg
припомня, че преди седмица Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Делото беше образувано по жалби на Министерския съвет и на министъра на околната среда и водите. До обжалването се стигна след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли, че с промените в плана за управление на парка са нарушени разпоредби от българското и международното право. Съдът се позовава на Закона за защитените територии (ЗЗТ), като посочи, че се допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. Петчленният състав смята, че не са спазени и изискванията на директивата за екологичните оценки.

От ВАС са категорични, че решението на кабинета от 29 декември 2017 година за промени в Плана за управление на НП "Пирин" попада в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗР), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Поради това трябва да бъдат спазени изискванията за процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост.

Магистратите смятат, че преди решението на правителството, министърът на околната среда и водите Нено Димов е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона.
Припомняме, че такава оценка не беше извършена.

ВАС цитира и решения на Съда на Европейския съюз по дела С-160 от 2107 г. и С-290 от 2015 г., според които екооценката е задължителна. Не са спазени и изискванията на Директива 2001/42 за екологичните оценки.

Съдиите посочват, че с измененията на плана за управление на НП "Пирин" се извършва значителна промяна в нормите, режимите, условията и препоръките за осъществяване на дейностите в Зона II А, Зона III и Зона IV.

Промяната на предназначението на големи площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието, коментираха еколози.

Поради това е било задължително участието на обществеността да се реализира и чрез процедурите по екологична оценка и оценка за съвместимост.

През юли 2018 година тричленен състав на ВАС определи, че решението на министрите за промени в плана за управление на Пирин е в нарушение на разпоредби от българското и международно право.

Решението тогава беше обжалвано от Министерския съвет и министъра на околната среда и водите.

След окончателното решение на ВАС от 16 януари от МОСВ съобщиха, че министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с решението на петчленния състав на Върховния административен съд.

 Когато през миналата година правителството стартира преговори за предоговаряне на концесионния договор, петкратният носител на световната купа по ски Марк Жирардели обяви, че е действителен собственик на "Юлен". През ноември пък Нено Димов обяви, че никой не знае точната площ на концесията за ски зона Банско.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Субсидираните работни места се увеличават с 12% през 2021 г.