Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нено Димов: Никой не знае точната площ на концесията за ски зона Банско

Екоминистърът очаква да бъде упълномощен за преговори за концесионното възнаграждение

Нено Димов: Никой не знае точната площ на концесията за ски зона Банско

Снимка: БТА

От 2001 г. насам никой не знае колко точно е площта на концесионния договор с „Юлен“ за ски зона Банско, тъй като в контракта „не е изяснен териториалният обхват“. Това каза на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод изпратените от главния прокурор Сотир Цацаров препоръки към кабинета за ревизия на договора с "Юлен" по отношение на заплащането и ползваната площ.

В един и същи член на договора се цитират три начина за очертаване на концесионната площ – посочени са 99,55 ха, координатни точки (според които се измерва площ от 818,46 ха) и териториално устройствения план (1075,9 ха).

Още по темата

И трите площи по думите му са „в еднаква степен валидни, цитирани в един и същи член на договора“.

Нено Димов заяви, че тези неточности в схемите и разминаванията показват, че още през 2001 г. е направена „изключително дълбока грешка“ и на практика не е определена никаква територия. 

След препоръките на главния прокурор той е провел срещи с концесионера с цел увеличаване на концесионното възнаграждение. За да приключат преговорите, министърът очаква да бъде упълномощен скоро с решение на Министерския съвет.

Освен увеличаване на концесионното възнаграждение той ще иска и увеличаване на отговорностите при неспазване на договора.

Концесионната такса не е свързана с площта, а с приходите, тя е „от порядъка на 300 хиляди лева“, уточни Нено Димов.

Според него разминаването в договора по отношение на площта поставя Министерския съвет „в невъзможност“ да се намери начин тези три територии да се синхронизират.

„Решението е изключително трудно. Не можем да дадем толкова голяма площ, но и не желаем да закриваме курорта Банско и тази концесия“, каза Димов. По думите му ще се търси разумно решение в рамките на „този безпорядък“ в договора от 2001 г., подписан навремето от Долорес Арсенова.  

165 ха се използват реално в момента от концесионера, уточниха от екоминистерството.

Още през 2011 г. бившият екоминистър Нона Караджова съобщи, че има нарушения на концесионния договор между МОСВ и фирма „Юлен” АД. „Площта по договор е 99,55 хектара, но фирмата ползва с 64,789 хектара повече от възложеното”, обяви тогава Караджова и предложи промени в Закона за концесиите, които да позволяват при необходимост да бъдат извършвани корекции в концесионните договори.

През 2015 г. природозащитници сигнализираха, че се планира увеличение на  концесионната площ на ски зона „Банско“. Те се позоваха на неофициално разпространен проект на документ и на изтекъл в медиите доклад на междуведомствената работна група, която трябваше да изчисти неяснотите около договора.

Тогава представител на концесионера заяви, че още при сключването на контракта за концесията е сбъркана цифрата за площта.

Междувременно миналата година кабинетът даде зелена светлина за втори лифт в Банско, което предизвика вълна от протести на природозащитници. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
2
 
5
Mavi Goz до: studioaa
преди 2 години
Муньо, писти не се строят! Личи си колко си помирисвал писти и ски... ама да се изонодеш тука, да си изрецитираш есето... Писти се прокарват, обикновено чрез изсичане на гора. Във Франция и Германия, както и в Австрия, Швейцария и Италия пистите са в Алпите - не знам дали си доучил до там да знаеш разликата между Алпите и Пирин и Витоша, но в Алпите пистите започва от там нагоре, където свършват нашите върхове, демек - от 2000 м. н.в., а там гора вече няма... Изобщо, видела жабата, че подковават коня и тя навирила краци. В резултат я нае бали... :lol:В България никой не се бори да строи писти - писти има, колкото позволяват планините и ако си стъпвал некога на ски, ше знаеш, че има достатъчно площ за каране. Борбата е да се строят кръчми и хотели покрай пистите, щото такива кибици като тебе требва некъде да лочат бира и ракия цел ден и цела нощ и после некъде да преспят, докато си оправят главите. Това става лесно и без писти. Като на морето - 70% от гостите на хотелите и кръчмите не влизат в морето нито веднъж за престой от 1 седмица. Останалите 30% не плачат за още плажове. Има зор само за паркинги, като у Банско пред кабинката... :lol:Не знам какви са и кои са зелените талибани, ама ако се разходиш до нашето море, ше видиш само бетон, празни плажове и пълни кръчми - това ако не е талибанлък, здраве му кажи! А сега и планините са наред.Писти му се достроили на наш ***... :lol:И я покажи некъде колко и къде са "построени" нови писти у Франция и Германия, щом си такъв експерт-пистаджия?
0
 
4
 
4
преди 2 години
Как така никой не знае, ми вие за какво сте там бе?! Това е абсолютно подсъдно. Безстопанственост ли е, умишлени умуществени вреди за даржавата ли са?
11
 
4
 
3
studioaa до: lyusien
преди 2 години
Единствено в България зелените талибани не спират да протестират срещу строежа на няколко писти по планините ни и вече 20 години не може да построят и 10 километра писти в цялата страна. През същия период във Франция и Германия са построени 100-ци километри буквално, но там протести няма. Зеленият талибан обкновено е грантаджия на америка за България или някое друго чуждо посолство и има морала на Вазовия кириак стефчов, загрижен уж за природата, а реално загрижен да не загуби чуждите грантове, от които се храни. Долу европейския съюз, долу европа. Европа няма никакво право да ни казва какво да правим с нашата територия.
4
 
5
 
2
преди 2 години
Този човек за идийоти ли ни смята Това е министъра които сас точност трябва да знае каква е площа на концесионият договор Ако това го е нямало когато тои е станал министър е трябвало веднага да го направи а не сега да говори глупост Ето за това трябва да се протестира За това че живеем в държава без правила и живеем в държава на измамите я
4
 
15
 
1
преди 2 години
Или казано на френски: Куче Влачи Рейс... По-страшното е, че същия хардакуш готвят и за Витоша... !

Още от Икономика и политика
Бедните българи са се увеличили с 28 хил. в периода 2008 - 2020 г.