Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 11 август

Преглед на печата за 11 август

Снимка: Pixabay

НАП наблюдава 880 големи фирми да не кривнат от пътя
В. Сега

Кой е налогът с най-голямо преизпълнение през миналата година? Тези, които си спомнят за кампанията на НАП срещу огромните суми в касите на фирмите, със сигурност ще се досетят, че става дума за данъка върху дивидентите. Според годишния отчет на НАП за 2017 г. акционери и фирмени шефове са платили 324.9 млн. лв. данък "дивидент", което е ръст от 65%. Година преди това постъпленията са били само 197.5 млн. лева. През лятото на миналата година НАП откри, че с цел да не внасят данъци хиляди дружества декларират в счетоводните си отчети, че държат огромни суми в брой, а всъщност парите са изхарчени от техните шефове. Приходната агенция обяви, че дава шанс на нарушителите да избягнат глобите, като подадат коригиращи декларации и платят дължимите данъци.

НАП оправда неизпълнения план за ДДС с износа
В. Сега

През последните години управляващите постоянно се хвалят, че бюджетът прелива от приходи, което обясняват с все поуспешната работа по събирането на данъците. Това внушава и публикуваният преди дни отчет на НАП за постиженията през 2017 г.  Че приходите растат, е факт, но това се дължи преди всичко на жилавия български бизнес, който работи здраво, печели нови пазари и тегли нагоре икономиката - въпреки че депутати,  министри и чиновници непрекъснато вгорчават средата с чести ремонти на нормативната база, бюрокрация и нездраво лобиране.  Признава го косвено и отчетният доклад на приходната агенция, където черно на бяло пише, че растящият експорт на нашите фирми води до намаление на данъчните постъпления.

Намесата на омбудсмана сложи край на стачката в Български пощи
В. Стандарт

Гладната стачка на служителите от „Български пощи" ЕАД се прекратява, след като днес ръководството на дружеството и синдиката „Закрила", с активното съдействие на омбудсмана Мая Манолова, постигнаха споразумение. След жалба на служители за нарушени трудови права и обявяване на гладна стачка омбудсманът стана медиатор на страните и след три срещи с нейно участие днес най-накрая бе постигнат благоприятен резултат. Протестиращи и ръководство се договориха да поддържат добър социален диалог по всички поставени синдикални въпроси, мениджмънтът на „Български пощи" ЕАД препотвърди ангажимента си да изплаща ваучери, допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

Само 17 фирми у нас сертифицират биопроизводители
В. Монитор

В момента има 17 контролиращи лица, които сертифицират биооператори, като има заявления за още фирми. Това коментира в Лозница Антон Величков, директор на "Растениевъдство и биологично производство" в земеделското министерство по повод доклада на Сметната палата, в който се отбелязва, че контролът с био продукти е силно занижен. Той уточни, че одитираният период е стар - от 2015 до началото на 2017 година, и всички изводи и заключения са направени за този период. Одита на Сметната палата не е за подценяване, но по отношение на биологичното производство, министерството е взело мерки чрез различни актуализации на процедурите, които се извършват за контрол, посочи Величков.

Работим 4 дни в седмицата заради пазарна криза
В. Труд

По-кратката работна седмица и въвеждане на роботи в производството може да се отразят благоприятно на пазара на труда. Това се посочва в най-новия доклад на консултантската компания Colliers International, който се отнася за пазара в ЦИЕ-6 (Словакия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и България). Много ниските нива на безработица, емиграцията и развитието на сектора на услугите създадоха сериозен недостиг на кадри в държавите от ЦИЕ-6, пише в анализа. През юни безработицата в България падна до рекордно ниското ниво от 5,7%. Като една от причините за това е, че всяка година населението на намалява с около 50 хил. души, или колкото един средно голям град, заради емигрантите, които търсят по-високи заплати в чужбина.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 април