Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 11 януари

Преглед на печата за 11 януари

Снимка: Pixabay

"Бензиновите" поправки внесоха разкол сред петролния бизнес

в. Сега

Поправките в спорния закон за горивата, които са на път да бъдат отложени, доведоха до разкол в бизнес организациите. Само два дни след като икономическият министър Емил Караниколов обяви, че правителството ще поиска от депутатите да отложат за 1 юли влизането в сила на новите разпоредби, вчера от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) обявиха, че ще напуснат председателстваната от Кирил Домусчиев Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), защото е подкрепила отсрочката на последното заседание на съвета за тристранно сътрудничество.

В същото време от Българската стопанска камара (БСК) настояха отлагането да бъде спряно. Правителството се принуди да поиска отсрочка за спорните текстове под заплаха от протести по подобие на "жълтите жилетки" във Франция.

Кметове ще взимат министерски заплати

в. Сега

Кметовете ще могат да получават министерски заплати, гласува вчера кабинетът на редовното си заседание. С промени в наредбата за заплатите в държавната администрация се дава по-голяма свобода на общинските съвети да определят възнагражденията на кметовете на общини, райони и кметства, като се фиксира единствено максималният размер - до заплата на министър, т.е. около 4600 лв.

В момента заплатите на градоначалниците са значително по-ниски и варират в определени граници в зависимост от броя на населението в общината - от 730 до 2700 лв., като най-високото възнаграждение получава кметът на столицата Йорданка Фандъкова - 2900 лв.

Австрийският бизнес готов да инвестира и да вдига заплати

в. 24 часа

60% от австрийските компании в България планират нови инвестиции през следващите две години. Това показва проучване, изготвено от Австрийското търговско представителство. Резултатите бяха представени на
пресконференция от ръководителя на представителството Улрике Щрака. Почти същият процент от бизнеса е готов да вдигне заплатите на служителите с между 1 и 5% през 2019 и 2020 г. 33,3% от компаниите биха предложили и увеличение от 6 до 10 на сто.

Фонд на фондовете започна пазарни консултации за Фонд за технологичен трансфер
в. 24 часа

Фонд на фондовете (ФнФ) стартира провеждането на пазарни консултации с потенциални финансови посредници и ключови участници в инвестиционната среда от страната и чужбина, като част от подготовката на процедура за прилагането на нов финансов инструмент - Фонд за технологичен трансфер (ФТТ).

Чрез този процес Фонд на фондовете цели да постигне оптималната структура на финансовия инструмент, отчитайки настоящите потребности на пазара и на максимално широк кръг заинтересовани лица, както и да изпълни целите заложени в Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. (ОПИК), която го финансира.

Всяка втора данъчна декларация през нета

в. Монитор

През миналата година една трета от данъчните декларации на физически лица са били подадени по Интернет, а за сегашната кампания от НАП имат амбицията това да направи всеки втори данъкоплатец. Това съобщи говорителят на приходното ведомство Росен Бъчваров. Той добави, че вече се предлагат 100 напълно безплатни електронни услуги. „Те могат да се използват с ПИК, който се издава безплатно и дава достъп до тях“, поясни Бъчваров.

С 30%поскъпнала „Гражданската“

В. Труд

Средно с 30% е поскъпнала застраховката „Гражданска отговорност“ за шофьорите през последната година.
Увеличението в цената на полицата е резултат от процесите на застрахователния пазар през 2018-та, но се
усеща едва сега, твърдят застрахователи. Според шофьори тази година те плащат със 100 до 140 лева повече за „Гражданската отговорност“, отколкото през миналата. По данни на застрахователите 250 лева средно е била цената на задължителната автозастраховка през 2018 г., като е растяла постепенно, но увеличението шофьорите усещат масово едва сега.

„За една година действително има повишение на цената на „Гражданската отговорност“. То не се е случило този месец или миналия месец“, обясни главният секретар на Асоциацията на застрахователите Нина Колчакова пред БНР.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 23 март