Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 27 май

Преглед на печата за 27 май

Снимка: Pixabay

Борисов разгроми БСП напук на скандалите
В. Сега

Въпреки серията от тежки корупционни скандали през последния месец ГЕРБ успя категорично да спечели европейските избори с 30.5% и така отбеляза 12-ата си победа. Прогнозите за стабилна преднина на управляващата партия пред БСП се оправдаха - социалистите останаха втори с 25%. ДПС затвърди реномето си на трета политическа сила с малко под 13%, а ВМРО - на основна партия в патриотичната десница със 7.5%. "Демократична България" остана пета с резултат, близък до избирателната бариера от 6.5%, и до последно няма да се знае дали ще има евродепутат.  Въпреки че гласуването в България по закон все още е задължително, избирателната активност вероятно ще отбележи негативен рекорд. Към 19 часа тя бе 28.8%, което е с близо 10% по-ниско от предходните европейски избори, показват данните на "Алфа рисърч". На практика до урните отидоха под 2 млн. души.

Властта сее фалшиви новини за тол системата
В. Сега

По кои пътища ще се плащат тол такси, е една от най-големите тайни в държавата ни. Откакто се заговори за въвеждането на система за таксуване на камионите и автобусите за изминат километър, управляващите обясняват, че тя ще обхване дори третокласните шосета, защото трябват много пари за ремонт и поддръжка на републиканската мрежа, дълга общо 20 000 км. Но и в момента липсва карта на шосетата, по които тежките превозни средства ще плащат според преминатото разстояние. А тази информация е критично важна - и за бизнеса, и за потребителите, защото, колкото повече отсечки се таксуват на километър, толкова повече ще поскъпнат превозите на стоки и пътници, а оттам и всички останали услуги. На всичко отгоре се появи необяснимо разминаване между правителствен документ и "разясненията" на министри и чиновници. "На този етап е планирано 10 800 км, или малко над 50% от републиканските пътища, да бъдат включени в обхвата на тол системата", обяви наскоро регионалният министър Петя Аврамова.

Стотарка отгоре за туристическата застраховка
В. Монитор

С до 100 лв. може да скочи крайната цена на билета ни за лятната ваканция. Оскъпяването се получава от туристическата застраховка, която редица агенции препоръчват при пътувания, показва проверка на „Монитор”. Туристическите застраховки са два вида - за анулиране на пътуване или обикновена. Втората е по-често търсена и използвана, като тя помага на пътника при изгубен багаж, закъснял полет или инцидент, като го снабдява и с медицинска застраховка. Например при закъснение на полет с повече от 4 часа авиокомпанията би могла да обезщети пътника, завел оплакване, а застрахователната компания ще поеме разходите, направени по време на престоя. За кратките ваканции от 5 до 7 дни застраховката не излиза повече от 10 евро, тъй като нейната цена е средно 2 евро на ден. За екскурзия до Лондон за седмица например ще дадем 9,30 евро за застраховка, която важи за всеки един ден.

Хората по-съвестни от фирмите при заемите
В. Труд

Гражданите са по-съвестни от фирмите при връщането на заемите си. В края на 2018 г. делът на лошите кредити на домакинствата намаля до 8,9%, докато проблемните заеми за нефинансовите предприятия имат дял от 13,3%, сочат данните на БНБ. Като цяло през 2018 г. продължи тенденцията към подобряване на качеството на активите на банките, които нарастват със 7,8 млрд лв. (+8%) до 105,6 млрд. лв. За година брутният размер на лошите кредити намалява с 1,5 млрд. лв. (-18,1%). С увеличението на доходите и печалбите хората и фирмите изплащат по-редовно заемите си. Наред с това банките приложиха редица мерки за намаляване на проблемните кредити като преструктуриране, отписване на несъбираеми заеми, продажба на кредити и др. Най-голямо намаление на необслужвани кредити е отчетено при тези с просрочие над 1 година, а техният дял в общата сума на лошите заеми намалява до 54,4% (при 57,8% година по-рано).

Соцелитът: Корнелия загуби за втори път спечелени избори и окончателно разцепи БСП
В. 24 часа

Къде е Сергей Станишев? И колко гласа успя да вземе? Това бяха двата въпроса, които най-често в неделя си задаваха един на друг социалистите. При 57% преференции президентът на ПЕС най-вероятно е приближил плътно своята бивша приятелка и водач на евролистата на БСП Елена Йончева. В понеделник ще е ясно точно колко гласа е привлякъл бившият председател на БСП, когото настоящата лидерка изобщо не желаеше в листата. 57% процента преференции обаче за много от известните лица в партията означават официално разделяне на БСП на две. Според един от авторитетите на “Позитано” Корнелия Нинова е направила на този вот 2 погрешни хода: 1. За втори път е загубила спечелени избори, каквато беше ситуацията с последните парламентарни през 2017 г. Тогава на прага им социолозите даваха “кантар” и дори лек превес на червените, а в изборната нощ едни близо 6% изоставане от ГЕРБ поляха БСП със студен душ (27,93% срещу 33,54%). 2. Лидерката на БСП окончателно е разцепила партията на две, след като разчерта опасни разделителни линии в последните 2-3 години. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие