IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът блокира закона "Пеевски" за банковата несъстоятелност

Част от текстовете на норматива не са в съответствие с принципа за правовата държава, категоричен е Румен Радев

11:51 | 21.02.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане част от текстовете на Закона за банковата несъстоятелност, който депутатите приеха окончателно на 9 февруари 2018 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Промяната в текстовете бе по инициатива на ДПС и беше подкрепена от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Става дума за параграфи 5, 6 и 7 от Преходните и заключителните разпоредби на норматива, които регламентират забрана на квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност. Въвежда се и относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка. 

Законът предвижда също обявяване за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването на нейното имущество, както и недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето ѝ под специален надзор. 

Според съобщението от „Дондуков“ 2 президентът подкрепя усилията на Народното събрание за по-голяма ефективност при защитата на публичния интерес в производството по банкова несъстоятелност, но тя следва да бъде постигната с конституционносъобразни средства.

Румен Радев не е съгласен с текстовете, които „преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения“.
 
В мотивите си държавният глава подчертава, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. „Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона“, твърди Румен Радев, цитиран в прессъобщението.

Той е категоричен, че само по този начин защитата на обществения интерес ще придобие конкретни измерения.

„Да се предвижда недействителност, а още повече нищожност, когато при извършването на действията/сключването на сделките на правните субекти не са били известни предпоставките за обявяването им за нищожни или за недействителни, не е в съответствие с принципа за правовата държава“, казва още президентът.

По време на дебатите в парламента от БСП също се обявиха против промените в закона. Според социалистите въвеждането на правила със задна дата е белег на извънредно законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
При сегашните условия без защита срещу вредното влияние от парите, ако можеше да се спаси "КТБ" АД, то в света нямаше да банкрутира нито една банка. В света банкрутират десетки хиляди банки, ала те за много хора са недостатъчни да видят наличната държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
Васил Левски:За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни.За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
serafima
преди 6 години
Някой тук споменава защо ЕС не е решила въпроса. Какво си представяте - тук си избираме едни мутри-суджуци, а те като съдници трябва да му се противопоставят. Мислете, хора? Бъдете по-критични и отговорни пред собствената си съдба и тази на семействата си.Тези, които сега взимат на порация пари от обществените поръчки или са в администрацията, облагодетелствани от ГЕРБ, ще намажат, но това е до време. ИМА по-важни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 6
serafima
преди 6 години
Така както говориш, излиза, че президент трябва да се съобразява с бройката - колко пъти да даде вето на законите. Напротив, президентът Радев е все още повече толерантен отколкото заслужава корпулентния и невъзпитан егоцентрик-премиер. ББ се опитва да омаловажи стойността на президента, който има и сега ?пъти повече доверие на хората. Умира от завист и непрекъснато крои планове да го компроментира по всякакъв начин. Борисов дори не вижда реалността, той си живее в негов свят - негов и на Меркел, Ердоган (доколкото го пускат под себе си). Благ към чуждите (избрани), враг на своите.Ти приемаш ли Пеевски да предизвика краха на първия банкер Цветан Василев - провъзгласяван за най-добър банкер не от тебе и мене. Да бъде една от четирите първи банки в БГ и изведнъж да й видят сметката - ОЧЕВАДНО от кои? И точно този също корпулентен човек Кой? сега внася проектозакон за прозрачността на медиите?????!!!! Такова чудо на наглост може да има само в БГ при сегашното управление на тримата шишковци.Само след кратко време ще се види защо е отказвано това вето. ГЕРБ си отиват. Проектът на ДС се проваля. И как не е имало правни основания. Тогава точно сега крещящите на власт, ще обърнат палачинката. Този филм сме го гледали. Партийните им книжки от преди 1989 г. още стоят в джобовете им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
Sandy
преди 6 години
Щом от ЕС не си мръднаха пръста да разобличат разбойниците съборили и ограбили КТБ, още повече, че в погрома участваха и институции, които всъщност трябва да ни защитават и пазят, а не ограбват народа и държавата, значи и там са същите мошеници. От ЕС реално си замълчаха и потулиха истината и оставиха престъпниците безнаказани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
А те щото в САЩ са цъфнали викаш, майтап да става бе. :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
Sandy
преди 6 години
От мафиотското ни управление има облагодетелствани 5 - 10 % българи, останалите кучета ги яли. От САЩ и ЕС знаят добре какви "хора" управляват, какви злоупотреби за милиарди правят, къде окрадените пари изнасят и скриват, всичко знаят, НО очите си затварят, защото други такива лоялни предатели и продажници на народ и Родина, няма да намерят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Радев както я кара ще счупи всички рекорди по вето-та на парламентарни закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Mohave
преди 6 години
Това че сме закъснели да си коригираме " правовата държава " ще носи негативи на всички - най-вече на данъкоплатците . Нима "спасяването" на един или друг не беше крайна мярка ? А тогава имаше ли дебат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Mohave
преди 6 години
Мен ако питаш , цялата дейност около фалита на КТБ трябва да се анулира и приведе в съответствие с висшестоящото европейско законодателство .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още