Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Президентът все още не е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов

Коалиционният съвет предлага среща с държавния глава по казуса с главния секретар на МВР

Президентът все още не е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът Румен Радев все още не е стартирал процедурата по издаване на указ за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов. Това се разбира от изявлението на държавния глава по време на откриването на учебната година на Националната гимназия за древни езици и култура "Константин Кирил Философ", което се състоя в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

„Моят ангажимент е единствено към освобождаването на главния секретар на МВР от поста му. Затова искам да се спазва законът. Вчера секретарят по правни въпроси – проф. Друмева разясни много точно какви са нормативните изисквания за подписване на един указ. Темата е изчерпана. Ние трябва на най-високо ниво да даваме пример за законност и спазване на всички нормативни документи, ако искаме да има законност в държавата. След всички провали в МВР премиерът преценява дали това е най-удачният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността”, посочи президентът, цитиран от БТА. 

Още по темата

Междувременно на днешния коалиционен съвет бе взето решение да се инициира среща с президента, на която да бъдат изяснени абсолютно всички обстоятелства, свързани с освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов.

Това е най-добрият начин да се реши въпросът, защото другото е напрежение и ескалация на конфликт между институциите и в никакъв случай това няма да е добре за държавата като цяло, каза пред журналисти лидерът на „Атака" Волен Сидеров. Очакваме отговор на президента за удобно за него време и място на среща на тази тема, допълни той.

По думите на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов се планира точка първа в дневния ред на Народното събрание в четвъртък, 20 септември, да е оставката на тримата министри, като добави, че се надява дотогава Румен Радев да подпише указа за освобождаването на Младенов от поста главен секретар на МВР.

„Ние сега сме в хипотезата, че с негово лично волеизявление той иска да бъде освободен от поста. Към момента няма подписан указ, явно се цели нещо по-различно, а не това, което трябва да е в една нормална демокрация. Съгласувателната процедура е задължителна при назначаването на бъдещия главен секретар, но сега сме друга хипотеза", каза още той. 
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 години
Не рабирам защо съгласователна процедура има при назначаване но според Цветанов не е небходима такава при освобождаване И при двете има съгласие на кандидата Може би Цветанов ще обясни При тези неясни многозночителни неразбираеми и подтоянно променящи се български закони винагие необходимо някои да обяснява

Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР